Skladování potravin je téma, které společnost poměrně dost polarizuje. Především je každý přesvědčen, že metoda, kterou si zvolil, je ta nejlepší a nejefektivnější. Jak se však ukazuje, v některých otázkách jsou odborníci zajedno. Podívejte se, jaký vliv má skladování potravin v hliníkové fólii na vaše zdraví.
Skladování potravin v hliníkové fólii a jeho zdravotní účinky
Hliníková fólie patří spolu s pečicím papírem nebo potravinářskou fólií k základnímu vybavení mnoha kuchyní. Nejčastěji ji používáme k uchovávání potravin. Má však tato činnost dobrý nebo špatný vliv na naše zdraví? Odpověď není zcela jednoznačná a především bychom měli věnovat pozornost tomu, co do ní balíme, a také tomu, jak dlouho potraviny tímto způsobem skladujeme.
Vědci upozorňují, že hliníková fólie nám neumožňuje pevně zabalit produkt, který do ní vkládáme. Z tohoto důvodu nedokáže vytvořit vzduchotěsný uzávěr. V důsledku toho jsou potraviny vystaveny nejen ztrátě vlhkosti, ale také růstu bakterií. V nejkrajnějším případě může být potravinářský výrobek kontaminován botulismem, což může vést k otravě jídlem.
Pokud chceme používat hliníkovou fólii k uchovávání potravin, měli bychom si především uvědomit, že ji můžeme používat maximálně dva dny. Kromě toho bychom se měli vyvarovat kombinace hliníkové fólie s kyselými a slanými potravinami a také s horkými potravinami. V těchto případech mohou kousky kovu proniknout do našeho jídla, které pak sníme. Dodržování těchto pravidel uchovávání potravin v hliníkové fólii nebude mít škodlivý vliv na naše zdraví.