Díky šikovnému, ale jednoduchému způsobu porcování vepřové panenky můžeme z levného vepřového masa připravit neobvyklou a znamenitou večeři. Bude se skvěle hodit na slavnostní stůl, například jako jednoduchá večeře na dvanáctou noc.
Večeře na dvanáctou noc
Události, jako je svátek Tří králů, se nijak zvlášť neslaví. Proto stačí slavnostní večeře – podle některých je však také nezbytná. Takové smažené vepřové kotlety dokonale podtrhnou slavnostní ráz dalšího víkendu.
Pro jeho přípravu musíme zvládnout jen jednu, zcela jednoduchou techniku. Jde o to, abyste kotletu rovnoměrně nařízli . Děláme to spirálovitým pohybem nože, abychom ji rozvinuli jako roládu.
Plněná vepřová panenka na hostinu
Nádivka do této pečeně se připravuje z jednoduchých produktů – žampionů a cibule, možná i nějakého sýra. Vepřová panenka je jedním z druhů masa, které často vídáme v akcích. Obecně se jedná o poměrně levné jídlo, které však není úměrné ceně.
Ilustrace k tomuto receptu pocházejí z časopisu Kohen a Essen. Aby pečeně zůstala vlhká, doporučuje se ji před pečením obalit slaninou, jak je znázorněno v jejich verzi – to však není nutné, pokud chceme snížit kalorickou hodnotu pokrmu.
Ingredience
1,2-1,5 kg vepřové panenky
200 g slaniny (nepovinné)
100 g strouhané mozzarelly
250 g žampionů
2 střední cibule
3 stroužky česneku
60 ml sójové omáčky
1 lžíce másla
2 lžíce medu
1 lžička hořčice
Koření: sůl, pepř, paprika, sušený česnek, kmín.
1 malý svazek petrželky
Pečená vepřová panenka
Vepřovou panenku nakrájejte na spirály tak, aby se dala položit na plocho. Do masa udělejte šikmo poměrně hluboké řezy . V misce si připravte suchou směs koření, potřete jí maso a zabalte ho.
Nakrájejte cibuli a žampiony na plátky. Osmažte je na pánvi na másle a houby přidejte, až se cibule začne roztékat. Přidejte prolisovaný česnek.
Vychladlé houby, cibuli a sýr položte na maso. Posypte nasekanou petrželkou a pevně zabalte. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Na dno pekáče položte velký plát alobalu a dovnitř pečicí papír. Položte na něj vepřovou panenku a přikryjte ji plátky slaniny. Poté vepřovou panenku zabalte do alobalu.
Vepřovou panenku pečte 1,5 hodiny. Mezitím si připravte polevu ze sójové omáčky, hořčice a medu. Vepřovou panenku vyjměte, rozbalte, potřete glazurou a dejte péct do trouby na dalších 20-30 minut.