Jak jíst v zimě více zeleniny? Vyplatí se ji přidávat do každého jídla nebo zvýšit její množství. Díky tomuto způsobu už si guláš nespojuji s výhradně masovým pokrmem. Vařím ho tak, aby v něm bylo jen o něco více masa než zeleniny. A přidávám zahřívací koření. Moje rodina mě vždycky žádá o tento méně tradiční, ale velmi chutný guláš.
Tradiční guláš je typický masový pokrm s malou příměsí zeleniny. Rozhodně by neměla ohrozit chuť hovězího nebo vepřového masa, protože právě tyto druhy masa se v klasických gulášových receptech vyskytují nejčastěji.
Jak připravit chutný a snadný guláš?
Guláš je jídlo maďarské kuchyně. Během dušení se z masa vytvoří éterická hustá omáčka, která je podstatou tohoto pokrmu. Na tento guláš nebudete potřebovat mnoho přísad. Mnoho pokrmů se však v posledních letech změnilo, guláš nevyjímaje. Tento pokrm se stal lehčím a chuťově výraznějším.
Jednak se do guláše stále častěji používají jemnější druhy masa, zejména drůbeží. Za druhé se jeho chuť často obohacuje o houby. V klasických guláších se někdy používaly jednotlivé sušené houby, aby omáčka získala lepší chuť. Nyní se k nám dostává hlíva ústřičná a žampiony, které mají na chuť tohoto pokrmu významný vliv.
Další změnou je mnohem větší množství zeleniny, která se stala plnohodnotnou složkou tohoto pokrmu. V zimě je nejlepší kořenová zelenina, ale hodí se i mražená. Zelený hrášek je ideální pro jemné dušení. Moderní guláše také potřebují jiné koření. Základem těch klasických je sůl, pepř, česnek a paprika. Nyní si můžeme dovolit také rozmarýn, tymián a bazalku. V zimě také ráda přidávám zázvor, který má zahřívací účinek.
Zahřívací dušené krůtí maso
Ingredience: 1:
- 500 g krůtího filé,
- 2 mrkve,
- 1 červená paprika,
- 200 g celeru,
- 150 g mraženého hrášku,
- 1 cuketa,
- 1 cibule,
- 2 lžíce oleje,
- 2 lžíce pšeničné mouky,
- 650 ml zeleninového vývaru,
- koření: sůl, pepř, paprika, rozmarýn, bazalka podle chuti,
- kousek čerstvého zázvoru,
- petržel na podávání.
Způsob přípravy:
- Krůtí maso nakrájíme na kostky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Zbývající čerstvou zeleninu nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli.
- Přidejte krůtí maso a osmažte ho dozlatova.
- Přidejte zeleninu a smažte ještě několik minut.
- Přilijte zeleninový vývar, přidejte koření a mražený hrášek.
- Nastrouhejte zázvor a přidejte podle chuti.
- Guláš dusíme na mírném ohni asi 30 minut, dokud není maso měkké.
- Guláš zahustíme pšeničnou moukou rozmíchanou v troše studené vody.
- Guláš podáváme posypaný jemně nasekanou petrželkou.