Tento guláš často připravuji studený. Maso je měkké a omáčka je plná chuti a hřejivých tónů.

Jak jíst v zimě více zeleniny? Vyplatí se ji přidávat do každého jídla nebo zvýšit její množství. Díky tomuto způsobu už si guláš nespojuji s výhradně masovým pokrmem. Vařím ho tak, aby v něm bylo jen o něco více masa než zeleniny. A přidávám zahřívací koření. Moje rodina mě vždycky žádá o tento méně tradiční, ale velmi chutný guláš.

Tradiční guláš je typický masový pokrm s malou příměsí zeleniny. Rozhodně by neměla ohrozit chuť hovězího nebo vepřového masa, protože právě tyto druhy masa se v klasických gulášových receptech vyskytují nejčastěji.

Jak připravit chutný a snadný guláš?

Guláš je jídlo maďarské kuchyně. Během dušení se z masa vytvoří éterická hustá omáčka, která je podstatou tohoto pokrmu. Na tento guláš nebudete potřebovat mnoho přísad. Mnoho pokrmů se však v posledních letech změnilo, guláš nevyjímaje. Tento pokrm se stal lehčím a chuťově výraznějším.

Jednak se do guláše stále častěji používají jemnější druhy masa, zejména drůbeží. Za druhé se jeho chuť často obohacuje o houby. V klasických guláších se někdy používaly jednotlivé sušené houby, aby omáčka získala lepší chuť. Nyní se k nám dostává hlíva ústřičná a žampiony, které mají na chuť tohoto pokrmu významný vliv.

Další změnou je mnohem větší množství zeleniny, která se stala plnohodnotnou složkou tohoto pokrmu. V zimě je nejlepší kořenová zelenina, ale hodí se i mražená. Zelený hrášek je ideální pro jemné dušení. Moderní guláše také potřebují jiné koření. Základem těch klasických je sůl, pepř, česnek a paprika. Nyní si můžeme dovolit také rozmarýn, tymián a bazalku. V zimě také ráda přidávám zázvor, který má zahřívací účinek.

Zahřívací dušené krůtí maso

Ingredience: 1:

  • 500 g krůtího filé,
  • 2 mrkve,
  • 1 červená paprika,
  • 200 g celeru,
  • 150 g mraženého hrášku,
  • 1 cuketa,
  • 1 cibule,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce pšeničné mouky,
  • 650 ml zeleninového vývaru,
  • koření: sůl, pepř, paprika, rozmarýn, bazalka podle chuti,
  • kousek čerstvého zázvoru,
  • petržel na podávání.

Způsob přípravy:

  1. Krůtí maso nakrájíme na kostky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Zbývající čerstvou zeleninu nakrájejte nadrobno.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli.
  5. Přidejte krůtí maso a osmažte ho dozlatova.
  6. Přidejte zeleninu a smažte ještě několik minut.
  7. Přilijte zeleninový vývar, přidejte koření a mražený hrášek.
  8. Nastrouhejte zázvor a přidejte podle chuti.
  9. Guláš dusíme na mírném ohni asi 30 minut, dokud není maso měkké.
  10. Guláš zahustíme pšeničnou moukou rozmíchanou v troše studené vody.
  11. Guláš podáváme posypaný jemně nasekanou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *