Zapečené fazole se na českých stolech objevují již mnoho let. V České lidové republice slaví úspěch, ale nikdy nevyšla z módy. Tento nenápadný pokrm je bohatým zdrojem mnoha surovin, které jsou v našem jídelníčku nesmírně potřebné. Proč by se mělo jíst nejen o svátcích?
Pečené fazole, tedy fazole vařené nebo dušené s rajčatovou omáčkou a přísadami (včetně masa, slaniny nebo klobásy), nemají s Bretaní mnoho společného. Ve Francii je oblíbenější jiný pokrm: cassoulet, dušená zelenina a maso s přídavkem bílých fazolí.
„Název pokrmu – pečené fazole – se možná používal už v 19. století, takže možná se k nám fazolový pokrm – v upravené verzi – dostal až po napoleonských válkách a samotný přívlastek má co do činění s roajalistickými povstáními. to se stalo v Bretani na konci 18. století.“
Zapečené fazole jsou jedním z nejzdravějších pokrmů české kuchyně. Jaké vlastnosti má?
Stala se již nominálním názvem, stejně jako mnoho dalších jídel, například řecká ryba, která odtud nepochází a je typicky polským pokrmem. Zapečené fazole zná každý, protože kdysi ovládaly stoly a tradice je živá dodnes. A to je dobře, protože jsou nejen chutné a výživné, ale také „jedním z nejzdravějších jídel české kuchyně“.
Nálepku „nejzdravější potraviny“ mohou mít semena luštěnin, jako jsou fazole, a výrobky z rajčat, včetně rajčatového protlaku. Jsou bohatým zdrojem takových složek, jako je lykopen, draslík a hořčík, a také vlákniny, železa a kyseliny listové. A protože hlavními složkami pokrmu z pečených fazolí jsou fazole a koncentrát, je třeba tento pokrm považovat za jeden z nejzdravějších v polské kuchyni.
To si myslí odborník na výživu Dr. Bartek Kulczynski a není jediný, protože o zázračných vlastnostech luštěnin slýcháme už léta. Ale to není všechno. Velmi užitečnou složkou je lykopen ( snižuje riziko infarktu a rakoviny prostaty ). Najdeme ho v rajčatech, ale ještě lepším zdrojem je rajčatový protlak, který je složkou tradičních pečených fazolí.
„Lykopen v syrových rajčatech se špatně vstřebává, ale z koncentrátu se vstřebává dobře,“ říká odborník. O dalších vlastnostech tohoto nenápadného jídla z jednoho hrnce se můžete dozvědět v následujícím videu.
Pečené fazole jsou také bohaté na vlákninu („vyplavuje“ škodlivé látky ze střev a zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva), draslík (jeho nedostatek způsobuje svalovou slabost a křeče), vápník, železo, hořčík a kyselinu listovou (vitamin B9), jejíž nedostatek může způsobit chudokrevnost.
Recept na zdravé pečené fazole. Seznam surovin a způsob přípravy.
Odbornice na výživu se domnívá, že pro zdůraznění zdravotních přínosů tohoto pokrmu, by fazole a rajčatové výrobky měly být pouze chuťovou přísadou. Podělil se také o svůj recept na zdravé pečené fazole. Je to jednoduchý pokrm a neobsahuje drahé ani exotické přísady. Všechny je najdete v běžném obchodě nebo supermarketu.
bílé fazole (suchá semena) – 60-70 g (1/3 šálku)
rajčatový protlak – 30 g (lžíce)
rajčatový protlak – 80 g (1/3 šálku)
klobása – 30-40 g (1, 2 kusy)
česnek – půl stroužku
koření – majoránka, mletý pepř a cibule, tymián, oregano, pepř, špetka soli, bobkový list
extra panenský olivový olej – 1-2 lžíce
Měl bych dodat, že v mnoha receptech je uvedeno, že rajčatový protlak může být passata, a fazole jsou doporučeny typu „Yas“. Co bychom měli dělat dál? Základem je fazole řádně namočit. Namočte je přes noc nebo alespoň na 6-8 hodin do studené vody.
Pak je sceďte a vhoďte do hrnce s novou vodou tak, aby vše zakryla. Vařte ji 1,5 hodiny (aby byla měkká) a přidejte bylinky, bobkový list a tymián.
Pak na pánvi opečte nakrájenou klobásu a přidejte ji k fazolím spolu s utřeným česnekem a dalším kořením (podle chuti, ale nepřehánějte to) a rajčatovým protlakem a koncentrátem. Vše vařte 15-20 minut a na konci přidejte olivový olej a promíchejte. Dobrou chuť!