Řekové ji přidávají do vývaru. Chuť, vůně a barva jsou jedinečné.

Řecká kuchyně je oblíbená po celém světě. Oceňujeme ji pro její jednoduchost a úctu k přírodním surovinám. Stojí za to se na ni podívat, zejména v zimě. Řekové se s nízkými teplotami umí velmi dobře vypořádat přípravou hřejivých a chutných pokrmů. Zde je recept na lehký vývar s masovými kuličkami, který vás překvapí svou jemnou a zároveň osvěžující chutí.

Tato řecká polévka je jedním z nejlepších příkladů domácího vaření. Zasytí, zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Přečtěte si, jak ji připravit.

Giouverlakia je řecký vývar.

Řeckou kuchyni si spojujeme s lehkými a svěžími jídly. Zapomínáme však, že Řekové se v zimě musí potýkat s nízkými teplotami a nepříjemnou vlhkostí. Dokážou se s ní však vyrovnat pomocí hřejivých, jednoduchých pokrmů. Jedním z nich je odvar z juverlakia. Jedná se o oblíbený pokrm, který je v řeckých domácnostech součástí každodenního jídelníčku. V závislosti na regionu se odvar připravuje různě. Někde se přidávají rajčata, jinde zase bylinky. Další oblíbenou variantou je vývar s přídavkem vajec. Má bohatší a krémovější strukturu.

Nabízíme základní recept na řecký vývar, jehož součástí jsou jemné masové kuličky s rýží. K přípravě polévky potřebujeme jen několik surovin. Nesmíme zapomenout na citron, který kromě masa hraje v pokrmu hlavní roli. Přidává se těsně před podáváním a dodává vydatnému pokrmu svěžest a chuť. Vyplatí se ho připravit tak, aby se každý mohl sám rozhodnout, kolik citronové šťávy v polévce má rád.

Řecká kuřecí polévka s citronem – recept

Ingredience: 

  • Potřebujeme: 800 g kuřecího nebo drůbežího mletého masa,
  • 1 šálek rýže,
  • 1 velká mrkev,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 litry zeleninového vývaru,
  • 1 citron,
  • sůl a pepř
  • volitelně: dvě vejce.

Začneme přípravou řízků. Do mísy vložíme mleté maso, nejlépe dobře vychlazené. Přidáme rýži, osolíme, opepříme a prohněteme. Vložíme na 20 minut do chladničky.

Po této době maso vyjmeme a vytvarujeme malé řízky, které dobře stlačíme. Vložte je na dno velkého hrnce. Zalijte vývarem a postavte na oheň. Tekutiny by mělo být tolik, aby maso mohlo volně vytékat. Je třeba mít na paměti, že rýže během vaření absorbuje část vývaru.

Mrkev omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ji do polévky spolu s olivovým olejem. Přikryjte pokličkou a vařte asi 40 minut.

Citron nakrájejte na čtvrtiny. Naberte polévku do talířů a podávejte s citronem, aby si každý mohl pokrm ochutit podle chuti.

Pokud máme rádi hustší polévky, můžeme připravit alternativní verzi s vejci. V tomto případě rozšleháme dvě celá vejce, přidáme citronovou šťávu a nakonec trochu vývaru. Tekutinu pomalu přidáváme do polévky za stálého míchání, aby se omáčka nesrazila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *