Recept na chléb z hrnce. Tak lahodný, že se mu ty chlebové nevyrovnají.

Jak se dělá domácí chléb s úžasnou křupavou zlatavou kůrkou? Tento recept na chleba vám dá zapomenout na cestu do pekárny. Co je důležité? Samozřejmě dobrá mouka a hrnec. O chlebu z hrnce se vám bude v noci zdát.

Domácí chléb je pověstná hračka. Náš dnešní recept je zárukou úspěchu a vy neuděláte žádnou chybu ani nic nezkazíte. Jsou to jen jednoduché ingredience, ze kterých připravíte ten nejlepší chléb svého života. Způsob jeho pečení se však může zdát neobvyklý. Chléb by se měl péct v litinové pánvi nebo hlubokém pekáči. Zní to zajímavě? Velmi. A chuť je ještě lepší.

Recept na domácí chléb. Lepší nenajdete v žádné pekárně.

Složení: 

  • 750 g mouky o třídě nižší než 850 (můžete kombinovat dva druhy, například pšeničnou a špaldovou mouku),
  • 30 g čerstvého droždí,
  • 2 šálky teplé vody,
  • 2 ploché lžičky soli,
  • lžička cukru,
  • trochu másla,
  • oblíbená semínka: černý kmín, slunečnicová semínka, dýňová semínka atd,
  • volitelně: litinová pánev, hluboký pekáč nebo kovová mísa.

Hrnkový chléb – jak na to:

  1. Připravte si mísu a rozdrobte do ní droždí. Přidejte cukr a promíchejte, aby se rozpustil. Poté přilijeme vodu (nesmí být příliš horká, aby se droždí nezničilo) a vsypeme prosátou mouku. Přidejte sůl a lžíci másla. Vše promíchejte dřevěnou lžící, dokud nevznikne homogenní hmota.
  2. Mísu přikryjte čistou utěrkou a postavte ji na půl hodiny na teplé místo bez průvanu. Po této době těsto trochu prohněteme a necháme ho opět půl hodiny kynout.
  3. Formu, ve které chcete chléb péct, vložte do trouby a předehřejte ji na 200 stupňů. Poté pomocí štětce lehce vymažte vnitřek pánve máslem nebo olivovým olejem. Vložte těsto dovnitř a pánev přikryjte pokličkou.
  4. Chléb pečte pod pokličkou asi 40 minut, poté pokličku sundejte a pečte dalších 30 minut. Po sejmutí pokličky můžete vrchní část chleba lehce potřít vodou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *