Roscón de reyes je tradiční španělský recept na koláč, který se obvykle jí na oslavu Tří králů. Vypadá trochu jako bageta, ale konzistencí připomíná spíše koblihu. Pokud máte chuť na sladkou variantu, dobrou volbou bude roscoin de reyes.
Toto pečivo není v České republice příliš známé. Je to škoda, protože chutná výborně a je na něm něco kouzelného. Právě včas na dvanáctou noc. Roscón de reyes se obvykle zdobí kousky kandovaného ovoce a často se plní šlehačkou nebo čokoládou. Je to bezpochyby velmi kalorický, ale nesmírně chutný dezert. Rozhodně stojí za to si ho jednou za rok 6. ledna dopřát.
Uvnitř Roscon des Rois jsou často fazole. Kdo je ve svém díle najde, stane se podle tradice králem. Jiný zvyk říká, že by to měla být ona, kdo za koláč zaplatí.
Základními ingrediencemi jsou.
- 4 šálky hladké mouky
- půl lžičky soli
- 30 g sušeného pekařského droždí
- 60 ml teplého mléka
- 60 ml teplé vody
- 6 lžic másla
- 6 lžic cukru
- nastrouhaná kůra z velkého pomeranče
- 2 velká vejce
- 1 lžíce brandy nebo rumu
- 1 vaječný bílek
- kandované ovoce na ozdobu
Postup přípravy:
- Do velké mísy prosejeme mouku a sůl a uprostřed uděláme důlek.
- V menší míse rozpustíme droždí v teplém mléce a vodě. Jakmile se droždí zcela rozpustí, vlijte směs do důlku s moukou.
- Poté vše hněťte, dokud nezískáte husté těsto. Posypte je moukou a přikryjte utěrkou. Mísu postavte na teplé místo asi na 15 minut, dokud nevykyne.
- Mezitím smíchejte máslo a cukr do krémové konzistence.
- Do vykynutého těsta přidejte vejce, brandy, pomerančovou kůru a trochu vody. Dobře promíchejte, dokud těsto nebude pružné a mírně lepivé.
- V dalším kroku přidejte směs másla a cukru.
- Nyní z těsta vytvarujte kouli a zabalte ji do naolejované potravinářské fólie. Znovu jej přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo. Přibližně po 1-2 hodinách by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Když těsto zdvojnásobí svůj objem, odstraňte fólii a položte ho na stůl vysypaný moukou.
- Nyní těsto 2-3 minuty hněťte a vyválejte ho do dlouhého válečku.
- Oba konce přitiskněte k sobě, aby vznikl tvar koblihy, a položte na olejem vymazaný plech nebo na pečicí papír.
- Dovnitř můžete zapíchnout fazole.
- V dalším kroku těsto opět zabalte do fólie a dejte na teplé místo vykynout.
- Asi po hodině je potřete bílkem, ozdobte sušeným ovocem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Pečeme asi 30 minut nebo dokud nemají zlatavou barvu.
Jak tedy vidíte, výroba španělských roscón de reyes zabere nějaký čas a je třeba do ní vložit srdce. Ujišťujeme vás však, že to stojí za to. Výsledný efekt potěší vaše hosty i domácnost.
A pokud máte více času, můžete zkusit dort naplnit krémem, šlehačkou nebo kakaovou hmotou. Po upečení je pak vodorovně rozkrojte na polovinu a mezi oba díly vložte náplň.