Takto připravený krupnik je dokonalým zasvěcením do kulinářského umění tradiční kuchyně. A nejen to, tato selská polévka na krupici dokonale plní svou funkci oběda. Díky vhodnému výběru masa je navíc mimořádně levná.
Krupnik k večeři
Krupnik by se dal nazvat mistrovským dílem kuchyně chudých, i když tento popis na něj ve všech ohledech úplně nesedí. Jedná se o polévku, která je mimořádně bohatá na ingredience. Pokud ji správně připravíte, můžete si jí dát plnou lžíci. Je tak hustá a nepostradatelná, že vystačí na celou večeři.
Proto není těžké pochopit, proč naši předkové polévku tolik milovali . Zasytí, dodají hodně energie na práci (například na poli) a v případě velkých obilovin uvolňují energii pomalu, aniž by způsobovaly ospalost. Polévky se také snadno skladují a ohřívají. To vše z nich dělá ideální oběd – kdyby naši předkové takové slovo znali.
Nejlepší maso pro krupnik
Krupnik připravený z vnitřností bude ještě lepším zástupcem venkovské kuchyně . Dnes je součástí trendu zero waste , ale v minulosti bylo vaření z ledvinek nebo žaludků prostě výrazem šetrnosti a úspornosti. Vezměme tedy kuřecí žaludky, které jsou stále k dostání v obchodech, a udělejme z nich tradiční krupici.
Ingredience
1 kg drůbežích žaludků (krůtí nebo kuřecí)
200 g ječných krup
1 kg brambor
3 mrkve
1-2 petržele
kousek celeru
½ bílé části pórku
3 cibule
1 malý svazek petržele
100 ml smetany
Vavřínový list, nové koření, sůl a pepř
Kuřecí žaludky
Žaludky důkladně opláchněte pod tekoucí studenou vodou a nakrájejte na plátky. V hrnci je zalijte 4 litry studené vody. Přidejte 3-4 bobkové listy, hrst pepřových zrnek a kuličky nového pepře. Postavte na střední teplotu, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou 30 minut.
Oloupejte mrkev, petržel a celer a nastrouhejte je nahrubo. Cibuli nakrájejte na kostičky. Zeleninu přidejte do polévky, přidejte krupici, promíchejte a podle chuti osolte.
Od této chvíle vařte dalších 50 minut. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na středně velké kostky a uvařte je v samostatném hrnci v osolené vodě. Když jsou měkké, přidejte je do polévky spolu s vodou.
Na konci vaření polévku zbělte smetanou. Promíchejte, znovu dochuťte solí a pepřem a podávejte.