Před několika lety byla kuchyně z dob ČNR jen kritizována, dnes si těchto jídel začínáme vážit. Některá z nich jsou dokonce považována za kultovní. A nejde jen o chuť, protože o mnohých z nich se dobře vyjadřují i odborníci na výživu.
Kuchyně z dob České lidové republiky se stala symbolem jednoduchosti a kreativity. Dodnes se k mnoha pokrmům, které tehdy dominovaly na stole, s láskou vracíme. Jak se ukazuje, je to důležité nejen z hlediska chuti, ale i výživové hodnoty. Odborník na výživu Bartek Kulczynski navrhuje několik jídel, ke kterým stojí za to se vracet. A masopustní setkání s přáteli k tomu mohou být dobrou příležitostí.
Pokrmy z České lidové republiky, které stojí za to si znovu zopakovat
Sleď na smetaně s vařenými bramborami je bohatý na živiny, jako je jód, selen, vitamin D a omega-3 kyseliny, které mají pozitivní vliv na srdce, mozek a štítnou žlázu. Aby byl pokrm méně kalorický, můžete smetanu nahradit přírodním jogurtem.
Vejce v křenové omáčce je další zdravou variantou z minulosti. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek a křen, který tento pokrm doprovází, posiluje imunitní systém a má antibakteriální účinky. Chcete-li snížit obsah kalorií v omáčce, můžete ji připravit na přírodním jogurtu.
Dušená játra s cibulí jsou pokrmem, který stojí za to zařadit do svého jídelníčku. Jedná se o cenný zdroj železa, selenu, zinku a také vitaminů B12 a A. Dušení umožňuje zachovat plnou výživovou hodnotu a přísady, jako je červená řepa nebo perlové kroupy, pokrm doplňují.
Zapečené fazole, známé svou chutí a vydatnou omáčkou, obsahují mnoho cenných živin, jako je vláknina, draslík a vápník. V jejím složení jsou ceněny zejména bílé fazole. Aby byl pokrm zdravější, je vhodné omezit množství uzeniny a sádla ve prospěch bylinek a přírodního koření.
V neposlední řadě je to zeleninový salát, kdysi královna stolů v České lidové republice. Ingredience, jako jsou brambory, nakládané okurky, mrkev a vejce, obsahují důležité vitaminy a minerály. Salát bude lehčí, pokud smícháte majonézu s přírodním jogurtem.