Je třeba houby čistit? Většina lidí se řídí spíše zvykem než kulinářskými zásadami a houby ztrácejí svou chuť.

Žampiony jsou zdaleka nejoblíbenějšími houbami na světě. Používáme je i v českých pokrmech. Avšak přestože je používáme často a přidáváme je do mnoha pokrmů, ne vždy je dobře připravujeme. Pak ztrácejí většinu své chuti.

Často se nám stává, že houby ztratí většinu své chuti.

Houby jsou oblíbené pěstované houby po celém světě . Srovnáváte je někdy s volně rostoucími houbami? Mají úplně jinou chuť. Pokud však jde o to, jak je připravit před přidáním do pokrmů, platí podobná pravidla. Je snadné udělat chybu, která způsobí, že houby ztratí velkou část své chuti a vůně. Budou také namočené ve vodě.

Jen je neomývejte

Jak připravit houby? Je třeba je umýt a očistit. Na tuto otázku tak často odpovídáme. Přitom odborníci se domnívají, že je třeba být při těchto dvou činnostech velmi opatrný. Za prvé, houby jsou pěstované houby, takže jsou obvykle méně kontaminované než lesní houby. Pěstitelé hub se musí přizpůsobit mnoha bezpečnostním a hygienickým předpisům. Takže namáčení těchto hub není nutné. Houby snadno absorbují vodu a ztrácejí svou chuť. Nejlepší je otřít je papírovou utěrkou nebo je krátce opláchnout pod tekoucí vodou.

Loupání? To záleží na

Jak je to s loupáním? Záleží na tom, do jakého pokrmu budou houby použity. Pokud plánujete jejich další zpracování, tj. vaření, pečení nebo smažení, není třeba je loupat. Stačí je rychle opláchnout. Očištění je nutné pouze v případě, že chcete houby použít syrové, například do salátů nebo sendvičů. Je třeba mít na paměti, že houby by se neměly čistit „nasucho“, ale nutně po opláchnutí. Pak bude kontaminace mnohem menší.

Cenný vitamín

Houby jsou k dispozici po celý rok. Vyplatí se je jíst nejen kvůli chuti. Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a vitaminy skupiny B, a proto jsou cenným doplňkem stravy. Houby také obsahují polysacharidy, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a podpořit zdraví kardiovaskulárního systému. Jsou také zdrojem vitaminu D, který nám v zimě často chybí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *