Drůbeží řízky nejsou tak oblíbené jako ty z mletého masa kvůli obavám, že by mohly být suché. Nic nemůže být dále od pravdy. Maso připravené podle tradičního receptu, který v 19. století popsala Lucina Tsverchakevichová, je křehké, měkké a šťavnaté. Požarského kotlety se skvěle kombinují se smetanovou bramborovou kaší a jemným salátem, například z celeru nebo pórku.
Jsou podobné těm obvyklým mletým, ale mnohem lehčí než například slezské carnadli. Je to díky jemnému kuřecímu prsnímu masu a chuťové přísadě. V záznamech Zwierczakiewiczové jsou informace o kouscích drůbežího masa smíchaného s telecím. V anonymní příručce Výborná kuchařka z roku 1847 se píše, že nejchutnější jsou připravené z kuřete a tetřeva.
Proč právě požarské řízky?
Historie tohoto pokrmu sahá až do počátku 19. století. Pravděpodobně řízky z křehkého drůbežího masa připravoval hostinský Požarskij, u kterého pobýval car Mikuláš I.. Podle jiné verze byly připravovány již pro Alexandra I., na jehož dvoře působila francouzská kuchařka Marie-Antoine Karemová, autorka knihy. „Pařížský kuchař“, vařil.
Od poloviny 19. století byly Požarského řízky v Praze oblíbené. Přední restaurace mezi sebou soupeřily o to, jak nejlépe servírovat . Některé je podávaly pouze s mladými bramborami posypanými koprem, jiné je podávaly s perlovkou a jemnou omáčkou.
Požarského kotlety k večeři a sendviče
Křehké maso smíchané s nasekanou petrželkou se bude hodit nejen při servírování večeře, ale i ve studené verzi. Plátky kotlet Požarski budou skvělou součástí výživného sendviče. Skvěle se kombinují s majonézou, křenem a nakládanou okurkou.
Teplé řízky můžete podávat také se studenou česnekovou omáčkou nebo čerstvou omáčkou tzatziki, kterou lze připravit ze zelené okurky, česneku a řeckého jogurtu.
Jak připravit smažené řízky?
Dříve se řízky připravovaly z nadrobno nakrájeného masa. Dnes můžete kuřecí prsa umlít v mlýnku na maso.
Přísady: Kousky řízků, které se nakrájejí na kousky, se nakrájejí na kousky, které se nakrájejí na kousky:
- Potřebujeme: 600 g kuřecích prsou,
- 1 malá pšeničná houska,
- 1 šálek mléka,
- 2 lžíce nasekané petrželky,
- 1 lžíce másla pokojové teploty,
- 2 vejce,
- ½ lžičky soli,
- 2 špetky pepře,
- olej na smažení,
- strouhanka,
- nepovinně: půl lžičky muškátového oříšku.
Provedení:
- Maso nakrájejte nadrobno nebo ho přejeďte přes mlýnek na maso.
- Chléb naplníme studeným mlékem.
- Nasekejte petrželku.
- Vyjměte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s máslem pomocí metličky. Bílky vyšlehejte se solí, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Smíchejte maso s namočenou houskou, petrželkou, žloutky a nakonec bílkovou pěnou. Přidáme sůl, pepř a případně muškátový oříšek.
- Rukama navlhčenýma studenou vodou vytvarujeme řízky, obalíme je ve strouhance a usmažíme na pánvi s rozehřátým olejem.