Fritéza je speciální přístroj. Je rychlejší a levnější než trouba. Můžete v ní uvařit téměř cokoli. Naučte se tajemství pečení s teplým vzduchem! Pro dobrý start do nového dne si připravte nadýchané slané omelety nebo domácí křupavé müsli s ořechy a ovocem. K večeři si připravte pastinákovou polévku s medem, květákovou nádivku na steaky nebo lahodně šťavnaté jehněčí kotlety. Máte chuť na dezert? Ve fritéze si můžete připravit kukuřičné tyčinky a dokonce i osvěžující citronový koláč! Objevte plný potenciál své fritézy!
Celerové palačinky s míchanými vejci
doba přípravy 10 minut.
Doba smažení 20 minut.
POČET PORCÍ 2
PŘÍSLUŠENSTVÍ DO KUCHYNĚ Papír na pečení.
Přestože jsem tento pokrm zařadila do receptů na snídani, lze ho použít i jako chutný oběd nebo lehkou večeři, zejména pokud ho pokapete trochou chilli omáčky. Pokud máte větší fritézu, můžete vejce smažit současně s celerovými lívanci – stačí je nalít do lehce olejem vymazané silikonové formy a vložit do fritézy 5 minut před dokončením smažení.
½ velkého celeru, oloupaného a nastrouhaného
3 střední brambory, oloupané a nastrouhané
1 oloupaná a nadrobno nakrájená cibule
1 lžička kmínu
4 vejce (2 rozšlehaná a 2 na smažení)
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
rukola, k podávání (nepovinné)
Celer a brambory položte na čistou utěrku, pak do ní zabalte nastrouhanou zeleninu a nechte ji okapat ve dřezu, přičemž utěrku vyždímejte. Obsah utěrky vysypte do mísy.
Do mísy s okapanou zeleninou přidejte nakrájenou cibuli, kmín a rozšlehaná vejce. Vše vydatně osolte a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a poté důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
Na kuchyňský stůl položte list pečicího papíru, který se vejde do fritézy. Směs celeru a brambor rozdělte na dvě nebo čtyři stejné porce (podle toho, zda chcete 2 větší nebo 4 menší placky) a na předem připraveném papíru z nich vytvarujte kulaté placky (já je ráda lehce přitlačím pečicím papírem, aby byly ploché). jim a dodám jim chutný tvar). jim a dodám jim chutný tvar).
Pečicí papír s palačinkami opatrně přeneseme do fritézy a smažíme je při 180 °C asi 20 minut. V polovině smažení je obraťte na druhou stranu. Palačinky kontrolujte každých 5 minut a vyjměte je z fritézy, až když jsou křupavé a zlatavé. Pokud děláte menší palačinky, nezapomeňte, že budou rychleji hotové.
Když jsou palačinky téměř hotové, usmažte vejce podle své chuti. Pokud chcete, připravte si rukolový salát a podávejte ho jako přílohu. Celerové lívance podávejte horké s míchanými vajíčky na povrchu a salátem jako přílohou.
Řízky z lososa se zelenou cibulkou
doba přípravy 10 minut
Doba smažení 10 minut.
reklama
POČET PORCÍ 2-4
Rybí řízky jsou ideální rychlý oběd nebo večeře pro všední den. Použila jsem lososa, ale pokud dáváte přednost, můžete místo něj použít tuňáka z konzervy. Pokud nemáte přístup k hotovým lososovým filetům nebo si je raději připravujete sami, jednoduše vložte syrového lososa do fritézy a před přípravou receptu ho 15 minut smažte při 180 °C.
2 smažené filety z lososa (pokud používáte syrového lososa, viz úvod receptu)
1 svazek zelené cibulky nakrájené nadrobno
½ lžičky mleté papriky
45 g panko strouhanky
1 velké vejce, rozšlehané
šťáva a kůra z 1 citronu
4 lžíce majonézy
Hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
zelený listový salát k podávání
Odstraňte a vyhoďte kůži z lososa, poté opečené filety rozdrobte do mísy. Přidejte zelenou cibulku, mletou papriku, panko, rozšlehané vejce, kůru a šťávu z poloviny citronu, 2 lžíce majonézy a většinu nasekané petrželky. Vše bohatě osolte a opepřete a důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.
Vzniklou směs rozdělte na čtyři stejné porce a z každé porce vytvarujte rukou kulatou placičku. Kotlety vložte do fritézy a smažte je při teplotě 190 °C po dobu 10 minut. V polovině smažení je obraťte na druhou stranu.
Zatímco se rybí řízky smaží, připravte majonézu s citronem a petrželkou. Smíchejte 2 lžíce majonézy se zbylou citronovou šťávou a zbylou petrželkou.
Usmažené rybí řízky naaranžujte na talíře. Podávejte s citronovou a petrželovou majonézou a salátem.
Křupavé mrkvové hranolky
doba přípravy 5 minut
Doba pečení 8-10 minut.
POČET PORCÍ 2-4
Tyto křupavé hranolky mají vynikající chuť a jsou velmi zdravé, takže jsou skvělým doplňkem každého jídla, zejména pokud máte děti, které hranolky milují.
4 mrkve
2 lžičky olivového oleje
1 lžička mleté papriky
½ čajové lžičky mletého chilli
omáčka ze sriracha a majonézy:
2 polévkové lžíce majonézy
1 lžička omáčky sriracha (nebo podle chuti)
1. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji podélně na tyčinky, které délkou a tloušťkou připomínají klasické Chipsy.
2. Přidejte trochu olivového oleje (2-4 střiky) a papriku. Vše dobře promíchejte, aby byly plátky mrkve zcela obaleny olivovým olejem a paprikou.
3. Vložte mrkev do fritézy a pečte ji při 200 °C 8-10 minut, dokud nezhnědne. V polovině pečení hranolky protřepejte.
4. Mezitím připravte omáčku ze sriracha majonézy: smíchejte ingredience v malé misce.
5. Upečené hranolky podávejte horké s omáčkou. Mrkvové hranolky se hodí ke každému pokrmu s klasickými hranolky.