Chcete po svátcích zhubnout? Vařte ve fritéze!

Fritéza je speciální přístroj. Je rychlejší a levnější než trouba. Můžete v ní uvařit téměř cokoli. Naučte se tajemství pečení s teplým vzduchem! Pro dobrý start do nového dne si připravte nadýchané slané omelety nebo domácí křupavé müsli s ořechy a ovocem. K večeři si připravte pastinákovou polévku s medem, květákovou nádivku na steaky nebo lahodně šťavnaté jehněčí kotlety. Máte chuť na dezert? Ve fritéze si můžete připravit kukuřičné tyčinky a dokonce i osvěžující citronový koláč! Objevte plný potenciál své fritézy!

Celerové palačinky s míchanými vejci

doba přípravy 10 minut.

Doba smažení 20 minut.

POČET PORCÍ 2

PŘÍSLUŠENSTVÍ DO KUCHYNĚ Papír na pečení.

Přestože jsem tento pokrm zařadila do receptů na snídani, lze ho použít i jako chutný oběd nebo lehkou večeři, zejména pokud ho pokapete trochou chilli omáčky. Pokud máte větší fritézu, můžete vejce smažit současně s celerovými lívanci – stačí je nalít do lehce olejem vymazané silikonové formy a vložit do fritézy 5 minut před dokončením smažení.

½ velkého celeru, oloupaného a nastrouhaného

3 střední brambory, oloupané a nastrouhané

1 oloupaná a nadrobno nakrájená cibule

1 lžička kmínu

4 vejce (2 rozšlehaná a 2 na smažení)

mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

rukola, k podávání (nepovinné)

Celer a brambory položte na čistou utěrku, pak do ní zabalte nastrouhanou zeleninu a nechte ji okapat ve dřezu, přičemž utěrku vyždímejte. Obsah utěrky vysypte do mísy.

Do mísy s okapanou zeleninou přidejte nakrájenou cibuli, kmín a rozšlehaná vejce. Vše vydatně osolte a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a poté důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Na kuchyňský stůl položte list pečicího papíru, který se vejde do fritézy. Směs celeru a brambor rozdělte na dvě nebo čtyři stejné porce (podle toho, zda chcete 2 větší nebo 4 menší placky) a na předem připraveném papíru z nich vytvarujte kulaté placky (já je ráda lehce přitlačím pečicím papírem, aby byly ploché). jim a dodám jim chutný tvar). jim a dodám jim chutný tvar).

Pečicí papír s palačinkami opatrně přeneseme do fritézy a smažíme je při 180 °C asi 20 minut. V polovině smažení je obraťte na druhou stranu. Palačinky kontrolujte každých 5 minut a vyjměte je z fritézy, až když jsou křupavé a zlatavé. Pokud děláte menší palačinky, nezapomeňte, že budou rychleji hotové.

Když jsou palačinky téměř hotové, usmažte vejce podle své chuti. Pokud chcete, připravte si rukolový salát a podávejte ho jako přílohu. Celerové lívance podávejte horké s míchanými vajíčky na povrchu a salátem jako přílohou.

Řízky z lososa se zelenou cibulkou

doba přípravy 10 minut

Doba smažení 10 minut.

reklama

POČET PORCÍ 2-4

Rybí řízky jsou ideální rychlý oběd nebo večeře pro všední den. Použila jsem lososa, ale pokud dáváte přednost, můžete místo něj použít tuňáka z konzervy. Pokud nemáte přístup k hotovým lososovým filetům nebo si je raději připravujete sami, jednoduše vložte syrového lososa do fritézy a před přípravou receptu ho 15 minut smažte při 180 °C.

2 smažené filety z lososa (pokud používáte syrového lososa, viz úvod receptu)

1 svazek zelené cibulky nakrájené nadrobno

½ lžičky mleté papriky

45 g panko strouhanky

1 velké vejce, rozšlehané

šťáva a kůra z 1 citronu

4 lžíce majonézy

Hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané

mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

zelený listový salát k podávání

Odstraňte a vyhoďte kůži z lososa, poté opečené filety rozdrobte do mísy. Přidejte zelenou cibulku, mletou papriku, panko, rozšlehané vejce, kůru a šťávu z poloviny citronu, 2 lžíce majonézy a většinu nasekané petrželky. Vše bohatě osolte a opepřete a důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.

Vzniklou směs rozdělte na čtyři stejné porce a z každé porce vytvarujte rukou kulatou placičku. Kotlety vložte do fritézy a smažte je při teplotě 190 °C po dobu 10 minut. V polovině smažení je obraťte na druhou stranu.

Zatímco se rybí řízky smaží, připravte majonézu s citronem a petrželkou. Smíchejte 2 lžíce majonézy se zbylou citronovou šťávou a zbylou petrželkou.

Usmažené rybí řízky naaranžujte na talíře. Podávejte s citronovou a petrželovou majonézou a salátem.

Křupavé mrkvové hranolky

doba přípravy 5 minut

Doba pečení 8-10 minut.

POČET PORCÍ 2-4

Tyto křupavé hranolky mají vynikající chuť a jsou velmi zdravé, takže jsou skvělým doplňkem každého jídla, zejména pokud máte děti, které hranolky milují.

4 mrkve

2 lžičky olivového oleje

1 lžička mleté papriky

½ čajové lžičky mletého chilli

omáčka ze sriracha a majonézy:

2 polévkové lžíce majonézy

1 lžička omáčky sriracha (nebo podle chuti)

1. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji podélně na tyčinky, které délkou a tloušťkou připomínají klasické Chipsy.

2. Přidejte trochu olivového oleje (2-4 střiky) a papriku. Vše dobře promíchejte, aby byly plátky mrkve zcela obaleny olivovým olejem a paprikou.

3. Vložte mrkev do fritézy a pečte ji při 200 °C 8-10 minut, dokud nezhnědne. V polovině pečení hranolky protřepejte.

4. Mezitím připravte omáčku ze sriracha majonézy: smíchejte ingredience v malé misce.

5. Upečené hranolky podávejte horké s omáčkou. Mrkvové hranolky se hodí ke každému pokrmu s klasickými hranolky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *