Na pultech obchodů jsou k dostání po celý rok jako lákavá zelenina. Správně uvařené chutnají tak dobře, že přesvědčí nejednoho brokolicového skeptika.
Brokolice je zelenina, kterou byste rozhodně měli zařazovat do svého jídelníčku častěji. Obsahuje plnou sílu vitaminů, které posilují imunitní systém, zlepšují srážlivost krve a podporují nervový systém. Zelené růžičky obsahují také vlákninu, která zlepšuje činnost střev, draslík, který reguluje krevní tlak, a sloučeniny síry, jako je sulforafan, které mají protirakovinné účinky.
V domácích podmínkách je nejlepším způsobem přípravy brokolice její blanšírování. Každý z dotazovaných šéfkuchařů zdůraznil, že jde o klíčový krok k získání plné chuti bez ztráty nutričních hodnot. Brokolici lze blanšírovat dvěma způsoby: vhozením do vroucí vody nebo vařením v páře pod pokličkou.
Blanšírování brokolice
Začneme odříznutím listů a rozdělením zeleniny na menší růžičky.
Růžičky rychle blanšírujeme v mořsky osolené vodě po dobu asi jedné minuty. Poté je ihned přeneseme do ledové lázně, abychom zastavili proces vaření. Poté je vyjměte z ledové vody, osušte je na kuchyňské utěrce a odložte stranou na později,
Brokolici můžete blanšírovat den předem a uložit ji do lednice ve vzduchotěsné nádobě. Lidé, kteří si připravují jídlo s předstihem, mohou větší množství růžiček také zmrazit na několik týdnů. Zdravý zeleninový doplněk k večeři tak budou mít vždy po ruce. k
O nápady na brokolici není nouze.
Po blanšírování lze brokolici připravit na řadu způsobů. Lze ji vařit v páře, péct nebo grilovat. Efekt bude vždy lahodný, pokud je vhodně osolíme, opepříme a přidáme trochu citronové šťávy.
„V jednom receptu jsme brokolici opekli na dřevě, dusili ji, dokud neměla hořčičnou strukturu, a nakrájeli ji na plátky s křupavým citronovým salátem. Vaření není povinné.“
Vaření je jen jednou z možností. Blanšírovanou brokolici lze rozkrojit na polovinu, pokapat olivovým olejem, posypat solí a peřím a péct asi 10 minut při 200 stupních Celsia. Šéfkuchař Simpson doporučuje poté přidat jemně nastrouhaný čedar nebo parmazán a zapékat další 1-2 minuty, dokud se sýr nerozpustí. Pak stačí pokapat citronovou šťávou, osolit a opepřit a jíst horké.
Využijte ji naplno
Něco, co často končí v koši, může být v kuchyni skutečným pokladem. Jimmy Vasquez, zkušený kuchař, nás upozorňuje na často přehlížené části brokolice – stonky a listy. Jak se ukazuje, obsahují nejvíce výživových hodnot a mohou našim pokrmům dodat jedinečnou chuť.
Stonky brokolice mají sladkou, lehce zemitou chuť, která se dobře kombinuje s ostatními ingrediencemi. Jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, takže jsou ještě zdravější částí brokolice než růžičky. Lze je přidávat do polévek, dušených pokrmů, salátů a dokonce je použít k výrobě pesta nebo hummusu.
Přestože mají brokolicové listy lehce nahořklou chuť, mohou být při správné přípravě gurmánskou hostinou. Stačí je opéct na olivovém oleji s česnekem a citronem a odhalíte jejich skrytý potenciál.