Vejce jsou běžnou součástí našich snídaní, ale také základem mnoha salátů. Po uvaření je problémem odloupnutí skořápky, která ulpívá na bílku a nejde snadno dolů. Naštěstí to můžeme vyřešit tím, že si z kuchyně vezmeme určitý výrobek. Zjistěte, co přidat do hrnce s vodou, aby se vejce snáze loupala.
Loupání vajec vám může zkazit krev. Zvlášť když jsou čerstvá a jejich skořápka těsně přiléhá k bělmu. Pak nejenže přijdeme o většinu produktu, ale navíc to po oloupání vypadá nevzhledně. To však můžeme napravit pomocí jednoduchých domácích prostředků, které nám loupání vajec výrazně usnadní.
Kolik vajec můžete týdně sníst? Studie ukazují konkrétní počet
Studie provedené American Heart Association a American College of Cardiology ukazují, že vejce v našem jídelníčku nemusíme nijak zvlášť omezovat. Kromě toho australská organizace National Heart Foundation vydala doporučení, podle něhož by mělo být týdně konzumováno maximálně šest vajec.
Měli byste je tedy do svého jídelníčku zařazovat v přiměřeném množství. Jedno vejce obsahuje asi 80 kalorií a je cenným zdrojem vitaminů A, B2, B6, B12, B5 a také vitaminů D, E a K. Obsahuje také kyselinu listovou, zinek, vápník, železo, měď, selen a mangan. Vejce je také zdrojem luteinu, zeaxanthinu a cholinu.
Co přidat do vaření vajec? Díky tomuto prostředku se kůrky samy od sebe oddělí.
Problémem však často bývá loupání vařených vajec, kdy se jejich skořápka obtížně odděluje, a proto na nich zůstává hodně bílku. Naštěstí to můžeme napravit. Stačí, když během vaření vajec přidáte do vody trochu octa.
Tento produkt bude působit jako přírodní změkčovadlo. V hrnci se tak vytvoří kyselé prostředí, které způsobí mírnou denaturaci bílku a větší poréznost skořápky. To bude znamenat, že po uvaření a vychladnutí vajec jejich skořápka odpadne téměř sama, takže čištění bude trvat několik sekund.
Chcete-li použít tento trik, jednoduše přidejte 1 polévkovou lžíci octa na litr vody. Navíc se nemusíme obávat, že by ocet ovlivnil chuť vajec, protože skořápka účinně ochrání vnitřek, takže chuť zůstane nezměněna.
Další způsoby, jak si usnadnit čištění vajec – co použít?
Existují i další způsoby, jak si usnadnit loupání vajec. Pokud nemáte doma ocet, můžete použít jedlou sodu. Stačí přidat půl lžičky přípravku do vody, ve které vaříte vejce.
Po uvaření pak vejce přelijte studenou vodou a jemně poklepejte na stěny hrnce, aby skořápky praskly. Nechte je chvíli ve studené vodě a jsou hotová. Tato metoda vám výrazně usnadní čištění vajec.
Další velmi oblíbenou metodou je přidání 1 lžičky soli do vody v hrnci . Bude působit podobně jako jedlá soda a usnadní čištění vajec.