Češi milují těstoviny a rádi zkoušejí italské recepty. Bohužel i přes svou vytíženost v kuchyni se často dopouštějí stejné hrozné chyby, která uvařeným pokrmům kazí chuť a připravuje je o jejich nejcennější vlastnosti. Oblíbený šéfkuchař vysvětluje, v čem to spočívá, a vysvětluje, jak vařit těstoviny, aby dopadly dokonale.
Těstoviny jsou základem italské kuchyně, kterou milují lidé po celém světě. Vyrábí se ve stovkách různých variant. Tenké špagety, trubičky penne, plněné tortellini nebo ravioli jsou jen některé příklady možností, ze kterých si můžete vybrat. Bez ohledu na to, jakou variantu si vyberete, je důležité mít na paměti pravidla vaření těstovin.
V opačném případě nebude ani ten nejkvalitnější výrobek chutnat příjemně. Dejte si pozor, abyste neudělali častou chybu, před kterou varuje mimo jiné: italský šéfkuchař Mattia Centini.
Vyplatí se těstoviny oplachovat? Italský šéfkuchař rozptyluje pochybnosti
Proplachování uvařených těstovin pod tekoucí studenou vodou je v českých domácnostech běžnou praxí. Ukazuje se však, že je to velká chyba, před kterou varuje zejména italský šéfkuchař Mattia Centini.
Ten pochází z horké Itálie, ale již řadu let žije v Praze, kde vede mistrovské kurzy vaření. Je také aktivní na sociálních sítích a jeho Instagram se rozhodl varovat uživatele internetu před oplachováním těstovin po uvaření. „Prosím, přestaňte!“ – Mattia Centini apeloval na své sledující.
Proč nemůžete těstoviny oplachovat studenou vodou?
V krátkém videu na svém profilu Ital vysvětlil, proč je špatné těstoviny oplachovat. Mattia Centini říká, že těstoviny nevysychají, takže to nedává smysl.
Měli byste také vědět, že tímto postupem odplavujete vrstvu škrobu, která váže těstoviny s omáčkou, a také odplavujete nejcennější složky: vlákninu, bílkoviny a vitamíny skupiny B obsažené v semolině (mouce).
Jak vařit těstoviny, aby byly dokonalé? Tento trik zlepší chuť
Mattia Centini vysvětlil, jak vařit těstoviny, aby byly dokonalé. Měly by se vhazovat do již osolené vroucí vody podle receptu na obalu.
„Pokud těstoviny vyndáte z pánve, ihned je vložte do omáčky a házejte s nimi, jako by nebylo zítřka,“ poradil svým následovníkům. Těstoviny můžete také jemně promíchat lžící nebo přidat kapku olivového oleje.
Ještě důležitějším pravidlem pro vaření těstovin je přidat správné množství soli. Češi tohoto koření nepřidávají dostatek, což znamená, že pokrm není dostatečně výrazný. Podle italských kuchařů je ideální množství 1 lžička soli na 100 g těstovin a litr vody.