Po přejídání o svátcích si vždycky udělám tento salát. Je lehký a lahodný

Mezi novoroční sliby často patří ty, které se týkají výživy. Budete jíst více zeleniny? Nečekejte a udělejte si tento jednoduchý salát ještě dnes. Budete potřebovat jen několik málo ingrediencí.

Salát k obědu nebo večeři je nejjednodušší způsob, jak jíst více zeleniny. Ideální by bylo zařadit je ke každému jídlu. Na začátku se však vyplatí udělat si alespoň dva. V zimě se obvykle vymlouváme na to, že je menší výběr čerstvé zeleniny. To je sice pravda, ale na některé věci často zapomínáme.

Nejlepší surovina

Čínské zelí je stále ve stínu svého bratrance, mimořádně oblíbeného bílého zelí. Přitom je nejen chutné, ale také mimořádně všestranné. Hodí se k bigosu, masovým a rybím pokrmům, ale především by se mělo používat do salátů. Právě tehdy má nejvíce živin. Obsahuje mnoho vitaminů, včetně vitaminů C, K a B, které podporují imunitní systém. V tomto ročním období je mimořádně důležitá.

Posiluje zrak a zlepšuje trávení.

Čínské zelí je také zdrojem betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Zařazením této zeleniny do jídelníčku tedy podporujeme svůj zrak. Může pomoci zlepšit ostrost zraku a snížit riziko očních onemocnění, jako je například degenerace žluté skvrny. Čínské zelí je bohaté na vlákninu, která podporuje trávení a udržuje zdravý trávicí systém. Tato složka je žádoucí zejména v pokrmech po svátcích. Vánoce a následně Silvestr jsou příležitostí k hodování, které často končí přejídáním. Pak je vhodné podpořit trávení. Tento salát tomu jistě napomůže.

Salát z čínského zelí

Ingredients:

  • Půlka pekingského zelí,
  • 1 čerstvá okurka, případně nakládaná,
  • polovina červené papriky,
  • několik cherry rajčat, případně sušená rajčata,
  • 1 mrkev.

Na omáčku:

  • Potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička citronové šťávy nebo vinného octa,
  • půl lžičky hořčice,
  • půl lžičky medu,
  • sůl podle chuti,
  • pepř podle chuti,
  • případně stroužek česneku,
  • kopr nebo petrželku,
  • směs italských bylinek dle libosti.

Způsob přípravy:

  1. Na hrubém struhadle nastrouháme mrkev a okurku.
  2. Papriky nakrájíme na malé proužky a rajčata na půlky.
  3. Ingredience smícháme v salátové míse a promícháme.
  4. Zálivku připravíme v samostatné misce smícháním všech ingrediencí.
  5. Můžete přidat stroužek česneku prolisovaný přes lis a omáčku dochutit podle chuti.
  6. Salát přelijte zálivkou a promíchejte. Posypte jej jemně nasekanou petrželkou nebo koprem, můžete použít i směs italských bylinek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *