Papežské ovoce je ideální pro srdce. Češi ho stále obcházejí

V obchodech a na trzích si můžeme vybírat z nejrůznějších druhů ovoce – exotického i místního. Někdy nám však mohou chybět ty, které přispívají k našemu zdraví. Jedním z takových případů je meloun, exotické ovoce zvané paprička.

Jak vypadá plod melounu?

Tajemně znějící meloun je známý také jako cukrový meloun (Cucumis melo, var. cantaloupensis ). Tato odrůda má kulovitý tvar, její slupka je často podélně žebrovaná, někdy pokrytá boulemi a uzlíky. Váží 1 kg.

Název pochází z italského města Cantalupo, kde se toto ovoce začalo pěstovat. Podle serveru Planeta.pl byl meloun vyšlechtěn pro potřeby Vatikánu, odkud se později dostal do papežských zahrad.

Cantaloupe zachraňuje srdce a další

Jak se ukázalo, meloun má řadu zdraví prospěšných účinků. Je nízkokalorický, má pouze 34 kcal. Kromě toho obsahuje mnoho vitaminů – C, A, B6, dále draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Ve 100 gramech melounu se nachází 61 % denní potřeby vitaminu C, který je zdrojem imunity. Je také známým antioxidantem a snižuje riziko infekce. Vitamin A (beta-karoten) zlepšuje stav pokožky a zraku. Díky obsahu draslíku je zase meloun lékem na srdeční choroby. Pomáhá regulovat krevní tlak v celém kardiovaskulárním systému.Papežské ovoce je ideální pro srdce. Češi ho stále obcházejí

I Češi mají superpotraviny

Pokud chceme jíst něco stejně zdravého a lokálního, měli bychom si vybrat ….. medovník. Plody tohoto keře připomínají ochmýřená jablka. V dobách lidové republiky je Češi jedli. Tento medovník je nenápadný plod, který posiluje imunitu, zabraňuje srdečním chorobám a podporuje činnost mozku. Má také velmi pozitivní vliv na paměť.

Toto ovoce, kdysi u nás oblíbené, se doporučuje při mnoha onemocněních. Díky vitaminům skupiny B má dobrý vliv na nervovou soustavu. Doporučuje se lidem se sníženou imunitou, a to díky vitaminu C. Vitamín A, který se v medvědech také nachází, pomáhá se zrakem. Kromě toho prospívá také střevům, látkové výměně a pokožce. Medlánky mají navíc ještě jednu superschopnost. Podporuje činnost srdce a zlepšuje paměť. Kromě toho ovlivňuje soustředění. Hodí se do salátů a dezertů. Můžete ji jíst i syrovou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *