Na vývar a rajčatovou polévku zapomenete. Tato polévka je ideální na leden.

Když venku klesne teplota, vyplatí se dát si práci s hřejivými a sytými pokrmy. Polévky jsou opět v módě, protože vás zevnitř zahalí příjemným teplem. V zimě se vyplatí zvolit aromatickou gyrosovou polévku. Potěší svou chutí už od první lžíce.

Vývar nebo rajčatová polévka sice dobře zahřeje, ale pak vám rychle začne kručet v břiše. Po polévce gyros přestanou střeva hrát a pokrm vás zevnitř zahalí příjemným teplem. Sytá a chuťově výrazná polévka, která se hodí jak k obědu, tak k večeři.

Gyrosová polévka je hřejivý recept na večeři

Gyros je spojován s kuřecím masem nebo salátem, ale tato chuť se hodí i k polévce. Na talíři se toho děje hodně – kuřecí maso, barevné papriky, kukuřice a aromatické koření.

Stačí si během jednoho dne uvařit celý hrnec polévky a po příchodu domů ji ohřát k dalšímu jídlu. Teplá, hřejivá polévka potěší vaše chuťové buňky a zahřeje vás po celém dni. Aby byla ještě vydatnější, můžete do ní přidat rýži nebo těstoviny orzo .

Složení: 

  • 500 g kuřecích prsních řízků,
  • 1,5 litru zeleninového vývaru,
  • 100 ml sladké smetany,
  • 2 lžičky rajčatového protlaku,
  • 3 barevné papriky (zelená, červená, žlutá),
  • 2 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 250 g žampionů,
  • 100 g kukuřice,
  • 2 lžičky koření gyros,
  • 1 lžička provensálských bylinek,
  • 2 lžičky sladké papriky,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • řepkový olej,
  • sýr feta.

Způsob přípravy:Na vývar a rajčatovou polévku zapomenete. Tato polévka je ideální na leden.

  1. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a vložte do mísy.
  2. Přidejte lžičku oleje, koření gyros, provanské bylinky a sladkou papriku a důkladně promíchejte. Smažte na pánvi.
  3. Odstavte maso z ohně a zalijte ho smetanou.
  4. Nakrájejte cibuli a osmažte ji spolu s prolisovaným česnekem.
  5. K cibuli přidáme na plátky nebo kostičky nakrájenou papriku a vše osmahneme.
  6. Zeleninu přendejte do velkého hrnce, přidejte na plátky nakrájené houby, maso na smetaně, rajčatový protlak a zalijte vývarem.
  7. Vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud polévka nepřijde k varu.
  8. Ke konci vaření přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Můžete také přidat další koření gyros, sladkou papriku a bylinky a zvýraznit chuť chilli papričkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *