Když venku klesne teplota, vyplatí se dát si práci s hřejivými a sytými pokrmy. Polévky jsou opět v módě, protože vás zevnitř zahalí příjemným teplem. V zimě se vyplatí zvolit aromatickou gyrosovou polévku. Potěší svou chutí už od první lžíce.
Vývar nebo rajčatová polévka sice dobře zahřeje, ale pak vám rychle začne kručet v břiše. Po polévce gyros přestanou střeva hrát a pokrm vás zevnitř zahalí příjemným teplem. Sytá a chuťově výrazná polévka, která se hodí jak k obědu, tak k večeři.
Gyrosová polévka je hřejivý recept na večeři
Gyros je spojován s kuřecím masem nebo salátem, ale tato chuť se hodí i k polévce. Na talíři se toho děje hodně – kuřecí maso, barevné papriky, kukuřice a aromatické koření.
Stačí si během jednoho dne uvařit celý hrnec polévky a po příchodu domů ji ohřát k dalšímu jídlu. Teplá, hřejivá polévka potěší vaše chuťové buňky a zahřeje vás po celém dni. Aby byla ještě vydatnější, můžete do ní přidat rýži nebo těstoviny orzo .
Složení:
- 500 g kuřecích prsních řízků,
- 1,5 litru zeleninového vývaru,
- 100 ml sladké smetany,
- 2 lžičky rajčatového protlaku,
- 3 barevné papriky (zelená, červená, žlutá),
- 2 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 250 g žampionů,
- 100 g kukuřice,
- 2 lžičky koření gyros,
- 1 lžička provensálských bylinek,
- 2 lžičky sladké papriky,
- sůl a pepř podle chuti,
- řepkový olej,
- sýr feta.
Způsob přípravy:
- Kuřecí maso nakrájejte na kostky a vložte do mísy.
- Přidejte lžičku oleje, koření gyros, provanské bylinky a sladkou papriku a důkladně promíchejte. Smažte na pánvi.
- Odstavte maso z ohně a zalijte ho smetanou.
- Nakrájejte cibuli a osmažte ji spolu s prolisovaným česnekem.
- K cibuli přidáme na plátky nebo kostičky nakrájenou papriku a vše osmahneme.
- Zeleninu přendejte do velkého hrnce, přidejte na plátky nakrájené houby, maso na smetaně, rajčatový protlak a zalijte vývarem.
- Vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud polévka nepřijde k varu.
- Ke konci vaření přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Můžete také přidat další koření gyros, sladkou papriku a bylinky a zvýraznit chuť chilli papričkami.