Jedna z nejlevnějších ryb, zcela nedoceněná. Je plná omega-3 kyselin.

Rybám není rovno. V obchodech s rybami se prodávají i ryby, které jsou škodlivé nebo v některých zemích zakázané. Kterou si tedy vybrat, aby byla zdravá a měla pro tělo cenné vlastnosti? Jedna ryba je skutečnou bombou vyzbrojenou omega-3 a co je důležité, dá se snadno koupit i v České republice.

Nejzdravější ryba

Říká se, že všechny ryby jsou zdravé a měly by být zařazeny do vašeho jídelníčku. Bohužel toto tvrzení nedává smysl, protože když se pozorně podíváte na složení a výživovou hodnotu, ukáže se, že některé ryby mohou být dokonce škodlivé. Je možné najít užitečné a chutné ryby?

Ukazuje se, že ano, a je to makrela, v České republice velmi oblíbená. Tato mořská ryba je bohatá na omega-3 kyseliny, které snižují špatný cholesterol a krevní tlak. Díky tomu se můžete vyhnout mnoha srdečním onemocněním a snížit riziko infarktu.

Tato ryba má také pozitivní vliv na funkci mozku. Studie ukazují, že omega kyseliny, které obsahuje, mohou zabránit i Alzheimerově chorobě. Aby měla makrela všechny tyto vlastnosti, je důležité vybrat si tu nejlepší rybu.

Jak si vybrat tu nejlepší makrelu?

Ačkoli nejčastěji kupujeme makrelu uzenou, existuje i makrela čerstvá. Při jejím nákupu byste měli věnovat pozornost několika detailům. Pak budete mít jistotu, že ryba bude zdravá. Je třeba si uvědomit, že uzená makrela není o nic méně užitečná, ale kalorií ve 100 gramech je mnohem více.

Makrela, přestože je bohatá na cenné nutriční vlastnosti, má schopnost hromadit rtuť. Tento kov je škodlivý a měli bychom se mu vyhýbat. Proto je třeba při výběru čerstvé ryby věnovat pozornost jejímu poddruhu. Nejlepší volbou je makrela atlantská, která rtuť neobsahuje.

O něco horší volbou by byla makrela španělská a královská. Tyto ryby by vůbec neměly jíst děti a těhotné ženy.Jedna z nejlevnějších ryb, zcela nedoceněná. Je plná omega-3 kyselin.

Makrelu podávejte takto

Koupili jste čerstvou a zdravou makrelu a nyní je čas připravit ji k večeři. V případě této ryby existuje mnoho možností. Můžete ji péct jako každou jinou rybu nebo ji podávat dušenou, například v rajčatech s bylinkami a česnekem.

Smažení tohoto druhu ryby se nedoporučuje, protože je sama o sobě tučná, takže to není nejchutnější nápad. Naštěstí lze tuto rybu grilovat, takže stojí za to zvážit i tuto možnost.

Pokud nemáte k dispozici čerstvou makrelu, zvolte kaloričtější uzenou. Můžete ji přidat do salátu z čerstvé zeleniny nebo z této ryby připravit známé paštiky. Výběr záleží pouze na preferencích vás a vaší rodiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *