Ryby jsou na našem jídelníčku příliš vzácné. Ceny za norského lososa nebo tresčí hřbet mohou být odrazující. V jejich stínu zůstává jiná, stejně zdravá ryba. Potěší svou chutí a vlastnostmi, a přitom je levná.
Jedna z nejzdravějších ryb
Ryby jíme nejčastěji o svátcích, ale rozhodně by se měly objevovat častěji k večeři. Za vyzkoušení stojí podceňovaná makrela, která se nejčastěji udí a používá do sendvičových pomazánek . Tento žánr však nabízí mnohem víc a na talíři může klidně hrát první housle. Až ji uvidíte v obchodě, přidejte si ji do košíku.
Výběr makrely
Makrela je ryba, která se vyskytuje v mnoha oblastech světa. Vyskytuje se v Irském, Severním, Středozemním a Černém moři, ale také v Baltském moři. Její poměrně vysoká dostupnost znamená, že její cena nezpůsobuje bušení srdce.
Makrelu lze koupit konzervovanou, uzenou nebo čerstvou. Za pozornost stojí zejména poslední jmenovaná varianta – je skvělá na grilu i v pečené podobě. Makrela má lehce nasládlou chuť, kterou vyvažuje výrazný, lehce rybí nádech. Díky obsahu tuku je její maso šťavnaté a rozplývá se v ústech.
Výběr makrely
Makrela je skutečným pokladem zdraví. Obsahuje cenné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které nejen podporují oběhový systém, ale také snižují hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak. Mají také příznivý vliv na paměť. Makrela je také vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro stavbu a regeneraci tkání, a vitaminů skupiny B, C a D, které podporují imunitní systém, posilují kosti a zlepšují funkci svalů.
Makrela je ryba s neobvyklými vlastnostmi
Makrelu rozhodně stojí za to zařadit do svého jídelníčku. Při pravidelné konzumaci má příznivý vliv na oběhový systém a zlepšuje činnost srdce. Podporuje také trávení, čistí játra a zlepšuje stav pokožky. Díky obsahu vápníku a vitaminu D posiluje kosti, zatímco vitamin A zajišťuje zdravý zrak.
Makrela je ryba, která by se na stolech Čechů měla rozhodně objevovat častěji. Je ideální volbou pro celou rodinu.