Červené ovoce při vysoké hladině cukru a krevním tlaku. Na srdce starších lidí působí jako med.

Exotické ovoce je obvykle mnohem dražší než to, které jíme denně v České republice. Pokud tedy v obchodě uvidíte nějakou akci, vyplatí se jí využít a neváhat. Stejný problém mám i s granátovými jablky. Když jsou ve slevě, kupuji jich více. Jeho zdraví prospěšné vlastnosti jsou k nezaplacení.

Granátovníky se vyskytují v přírodním prostředí západní Asie, Kavkazu a Indického poloostrova. Pěstují se v suchém a horkém podnebí, což znemožňuje pěstování granátových jablek v České republice. Z tohoto důvodu je jejich cena opravdu vysoká, ale často se prodávají ve slevových obchodech. Pak se vyplatí koupit jich více, abyste využili jejich zdraví prospěšné vlastnosti.

Proč byste měli jíst granátové jablko? Síla vitamínů a minerálů

Granátové jablko je ovoce, které tělu dodává vitaminy C, K, A, E a vitaminy skupiny B. V případěgranátového jablka se jedná o vitaminy, které se v těle vyskytují. Je také zdrojem minerálních látek, jako je draslík, fosfor, křemík, jód, vápník a hořčík. Kromě toho poskytne mimo jiné sloučeniny jako: antokyany, ellagotaniny, flavonoidy, katechiny.

Výsledkem je, že konzumace granátových jablek snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Tím zabrání vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je hypertenze, ateroskleróza , srdeční selhání . Lze také vyrovnat hladinu triglyceridů.

Vyplatí se ho jíst i kvůli jeho pozitivním účinkům na oběhový systém. Granátové jablko rozšíří cévy, což zlepší průtok krve. Sníží se srážlivost krve, což chrání před ischemií orgánů.

Vysoký obsah antioxidantů v granátovém jablku potlačuje škodlivé účinky volných radikálů. Tím zabrání předčasnému stárnutí těla a pokožky. A co je důležitější, sníží riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a amyotrofická laterální skleróza.

Granátové jablko pomáhá snižovat hladinu cukru

Studie prokázaly, že konzumace granátového jablka může účinně snížit hladinu cukru v krvi. Zlepšuje glykemické ukazatele, jako jsou: glykémie nalačno nebo inzulín nalačno. Může pomoci kontrolovat a předcházet poruchám glykémie.

Kromě toho má granátové jablko nízký glykemický index 35. Proto ho mohou konzumovat lidé s cukrovkou nebo ti, kterým hrozí vznik tohoto onemocnění.

Je možné jíst zrníčka granátového jablka? Zde je uvedeno, kolik granátových jablek lze denně sníst

Zrna granátového jablka jsou jedlá, což znamená, že je nemusíte vyplivovat. Abyste je mohli jíst, je třeba plody řádně oloupat. Oblíbeným způsobem, jak odstranit semínka, je rozříznout granátové jablko napůl a pak lžičkou poklepat na slupku granátového jablka nad miskou. Tímto způsobem semínka vypadnou a dají se snadno sníst. Bohužel velkou nevýhodou této metody je nepořádek, který přináší.

Druhá metoda začíná rozříznutím granátového jablka kolem ocásku a odstraněním této části slupky. Poté jej podélně rozřízněte od odříznuté stopky k druhému konci. Nyní rozdělte plod na menší kousky a každý z nich opatrně srolujte. Tímto způsobem budou semínka snadno oddělena a připravena ke konzumaci.

Denně lze zkonzumovat až 500 g semen granátového jablka. Jsou vhodná nejen jako samostatná pochoutka, ale také jako přísada do salátů, koktejlů a dezertů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *