Tato středomořská rýžová pánev s cuketou a fetou přináší na stůl svěží chuť a je ukázkovým příkladem využití zbytků.
Jednoduché kuchyňské triky, které vám pomohou vařit jako profesionál
Jestli existuje nějaké nekomplikované jídlo, které se vždy povede, pak je to pravděpodobně tato lahodná středomořská rýžová pomazánka s cuketou a fetou. Kombinuje chutě středomořských surovin, je sytá a na stole bude za pouhou půlhodinu. Jo, a taky se skvěle hodí do kuchyně s nulovým odpadem. Skvěle totiž využijete zbytky jídla.
Středomořská rýžová placka s cuketou a fetou
Někdy se stane, že v ledničce zůstane pár surovin z večerního vaření nebo týdenního nákupu. Než skončí v bioodpadu, naše středomořská rýžová pánev s cuketou a fetou je skvěle recykluje.
Pokud vám například zbyla rýže od včerejška, kouzelné slovo je rýžová pánev. Pokud se vám ještě hromadí cukety, budete rýžovou pánev potřebovat také. Takhle by hra mohla pokračovat donekonečna. Ale to už by nám žaludky visely v klíně hlady, takže bychom se raději měli pustit do vaření.
Na středomořskou rýžovou pánev vezměte cukety, cherry rajčata, cibuli a stroužek česneku. Zeleninu omyjeme, cuketu nakrájíme na kostičky a rajčata na čtvrtky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme.
Poté uvařte rýži podle návodu na obalu. Specialita: vaří se přímo ve vývaru, který jí dodá větší chuť. Pokud pro přípravu pokrmu používáte rýži uvařenou den předem, mírně ji ve vývaru ohřejte. Neměla by se však vařit, aby se nerozvařila. Když vývar později scedíte, nechte si z něj 150 mililitrů. Budete je potřebovat později.
Kostky cukety krátce osmahněte na pánvi s olivovým olejem, poté přidejte spařenou cibuli a česnek. Nyní přidejte rajčatový protlak a také mletou papriku, oregano a tymián. Vše dobře promíchejte a dolijte zbylým vývarem. Přidejte rýži, rajčata a nakrájenou fetu, dobře promíchejte a počkejte, až se feta začne rozpouštět. Poté dochuťte solí a pepřem a vychutnejte si rychlý oběd nebo večeři.
Mimochodem: středomořská rýžová pánev s cuketou a fetou je mimořádně univerzální. Pokud nemáte doma nějakou ingredienci, můžete ji jednoduše nahradit jinou a dodat jí zcela nový chuťový odstín. Pokud chcete zachovat středomořský nádech, hodí se i papriky, lilek, mozzarella nebo bazalka. Přidat můžete také houby, olivy nebo fazole.
Naše rýžová pánev s cuketou a fetou není jediným pokrmem, který je ideální pro využití zbytků. Co třeba nudle místo rýže? Pak je tato středomořská pánev na těstoviny přesně to, co potřebujete. Tato orientální pánev s lilkem vás donutí chtít víc, stejně jako tato pánev s bramborami a játrovým sýrem.
Středomořská rýžová pánev s cuketou a fetou
Složení
- 2 střední cukety
- 100 g cherry rajčat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 feta
- 130 g rýže
- 700 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 špetka mleté papriky
- 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 20 ml červeného vína
- Sůl a pepř
příprava
- Cukety omyjte, odstraňte špičky a nakrájejte je na kousky. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky.
- Oloupejte cibuli a stroužek česneku od slupky. Obojí nakrájejte na malé kousky. Fetu nakrájejte na kostičky.
- Rýži uvařte v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu. Po uvaření rýže slijte zbytek vývaru a nechte 150 ml.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte kostky cukety a krátce je orestujte. Přidejte cibuli a česnek a chvíli je smažte. Přidejte rajčatový protlak, mletou papriku, tymián a oregano. Odstát červené víno a přilít zbylý zeleninový vývar.
- Nyní do pánve přidejte uvařenou rýži, fetu a rajčata. Vše dobře promíchejte, nechte sýr mírně roztavit a poté dochuťte solí a pepřem.
Poznámky
Tip: pokud se vám zdá pánev příliš suchá, přidejte trochu rajčatové šťávy v tekutém stavu. Ta dodá pokrmu další chuť. Případně můžete použít zeleninový vývar.