Suroviny na salát z červené řepy a jablek se strouhají syrové. Díky tomu je oblíbený zimní pokrm úžasně křupavý a zachovává si všechny prospěšné živiny.
Po bujarých svátcích bude tento osvěžující salát vítanou změnou. Překvapí úžasnou kombinací trpké sladkosti červené řepy, mrkve a křupavé ovocnosti kyselých jablek. V závěru s jemnými tóny hořčice, trochou medu a kapkou červeného vinného octa se stane skutečnou lahůdkou. Lněná a slunečnicová semínka jako poleva dodávají dokonalou křupavost.
Salát z červené řepy a jablek se hodí k jemným rybám, jako je losos, i k drůbeži, například ke kuřeti nebo krůtě. Vegetariáni a vegani si ho vychutnají jako přílohu s quinoou, krémovým kozím sýrem nebo fetou – tyto kombinace jsou vynikající!
Ingredience:
500 g červené řepy
200 g mrkve
1 kyselé jablko (např. Boscop nebo Granny Smith)
1 lžička citronové šťávy
1 čajová lžička medu
1 lžička hrubé hořčice
5 lžic červeného vinného octa
Sůl
pepř
1 lžíce lněného semínka
1 lžíce slunečnicových semínek
příprava
1
Oloupejte červenou řepu, nastrouhejte ji nahrubo a naaranžujte ji do servírovací misky. Používejte kuchyňské rukavice, protože bulvy jsou velmi barevné. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte mrkev a přidejte ji k červené řepě. Jablko rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřinec. Čtvrtky nastrouhejte, pokapejte citronovou šťávou a naskládejte doprostřed talíře.
2
Na zálivku z červené řepy a jablek smíchejte med, hořčici, ocet, sůl a pepř a přelijte salát. Posypte lněným semínkem a slunečnicovými semínky. Výborný bude plátek celozrnného nebo kváskového chleba.
Výživová hodnota
Na osobu
- 89 kcal
- 3 g bílkovin
- 18 g sacharidů
Chutná verze salátu z červené řepy a jablek
Pokud máte rádi obzvlášť ovocný a svěží salát, stačí do salátu nastrouhat 2 jablka a použít jen polovinu mrkve. Pro ještě lepší chuť opražte semínka na pánvi bez tuku a poté je přidejte do salátu. Pokud si chcete pochutnat na veganském salátu z červené řepy a jablek, stačí do zálivky místo medu použít stejné množství agávového sirupu.
Jaká jablka použít na salát z červené řepy a jablek?
Kyselá jablka se nejlépe hodí k lehce zemité, sladké chuti červené řepy. Rádi používáme křupavá zelená jablka Granny Smith, ale krásnou chuť má i nakysle ovocné Boscop.