Salát z červené řepy a jablek

Suroviny na salát z červené řepy a jablek se strouhají syrové. Díky tomu je oblíbený zimní pokrm úžasně křupavý a zachovává si všechny prospěšné živiny.

Po bujarých svátcích bude tento osvěžující salát vítanou změnou. Překvapí úžasnou kombinací trpké sladkosti červené řepy, mrkve a křupavé ovocnosti kyselých jablek. V závěru s jemnými tóny hořčice, trochou medu a kapkou červeného vinného octa se stane skutečnou lahůdkou. Lněná a slunečnicová semínka jako poleva dodávají dokonalou křupavost.

Salát z červené řepy a jablek se hodí k jemným rybám, jako je losos, i k drůbeži, například ke kuřeti nebo krůtě. Vegetariáni a vegani si ho vychutnají jako přílohu s quinoou, krémovým kozím sýrem nebo fetou – tyto kombinace jsou vynikající!

Ingredience:

500 g červené řepy

200 g mrkve

1 kyselé jablko (např. Boscop nebo Granny Smith)

1 lžička citronové šťávy

1 čajová lžička medu

1 lžička hrubé hořčice

5 lžic červeného vinného octa

Sůl

pepř

1 lžíce lněného semínka

1 lžíce slunečnicových semínek

příprava

1

Oloupejte červenou řepu, nastrouhejte ji nahrubo a naaranžujte ji do servírovací misky. Používejte kuchyňské rukavice, protože bulvy jsou velmi barevné. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte mrkev a přidejte ji k červené řepě. Jablko rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřinec. Čtvrtky nastrouhejte, pokapejte citronovou šťávou a naskládejte doprostřed talíře.

2

Na zálivku z červené řepy a jablek smíchejte med, hořčici, ocet, sůl a pepř a přelijte salát. Posypte lněným semínkem a slunečnicovými semínky. Výborný bude plátek celozrnného nebo kváskového chleba.

Výživová hodnota

Na osobu

  • 89 kcal
  • 3 g bílkovin
  • 18 g sacharidů

Chutná verze salátu z červené řepy a jablek

Pokud máte rádi obzvlášť ovocný a svěží salát, stačí do salátu nastrouhat 2 jablka a použít jen polovinu mrkve. Pro ještě lepší chuť opražte semínka na pánvi bez tuku a poté je přidejte do salátu. Pokud si chcete pochutnat na veganském salátu z červené řepy a jablek, stačí do zálivky místo medu použít stejné množství agávového sirupu.

Jaká jablka použít na salát z červené řepy a jablek?

Kyselá jablka se nejlépe hodí k lehce zemité, sladké chuti červené řepy. Rádi používáme křupavá zelená jablka Granny Smith, ale krásnou chuť má i nakysle ovocné Boscop.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *