Po svátcích často zůstávají chutné zbytky. Kousek masa, brambor nebo zeleniny. Co věděla už babička: Tyto zbytky jsou základem pro chutné recepty bez velké námahy. Christian Henze ukazuje, jak to funguje.
Chleby s různými náplněmi
Ingredience
NA TĚSTO
- 60 ml mléka (3,5 %)
- ½ lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- 20 g čerstvého droždí
- 250 g pšeničné mouky (typ 405 nebo 550)
- ½ čajové lžičky kvásku
- 2 lžíce olivového oleje
NA MEDOVOU SLANINU
- 2 lžíce zelených pistácií
- 100 g libové uzené slaniny nebo slaniny v celku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička nasekaných jehliček rozmarýnu
NA AVOKÁDOVOU NÁPLŇ
- 1 zralé rajče
- 1 malé zralé avokádo
- Sůl
- Šťáva z ½ citronu
příprava
Na těsto zahřejte mléko a 100 ml vody v hrnci, dokud se nezahřeje, a nalijte je do mísy. Přidejte cukr a sůl, rozdrobte droždí a promíchejte, aby se rozpustilo. Prosejeme mouku a prášek do pečiva, přidáme olivový olej a rukama intenzivně hněteme, aby vzniklo hladké těsto. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
Na medovou slaninu nasekejte pistácie. Slaninu nakrájejte na tři kusy a vodorovně je rozkrojte napůl. Na pánvi rozehřejte olivový olej a plátky slaniny opečte z obou stran do křupava. Zalijte medem, přidejte pistácie, dobře promíchejte a nechte zkaramelizovat. Přendejte na talíř a vyčistěte formu.
Vykynuté těsto rozdělíme na šest stejných dílů, vytvarujeme kuličky, pomocí válečku je rozválíme na malé oválné placky a necháme je 5 minut odpočinout.
Na smažení rozehřejte na pánvi na mírném až středním ohni 1 lžíci olivového oleje a posypte polovinou rozmarýnu. Vložte tři kousky pita těsta do formy a pečte asi 4 minuty, poté je otočte a pečte další 4 minuty dozlatova. Vyjměte z pánve. Rozehřejte zbývající olej, posypte ho zbylým rozmarýnem a stejným způsobem upečte další tři pita talíře.
Mezitím si připravte avokádovou náplň, omyjte rajčata a nakrájejte je na plátky. Avokádo podélně rozkrojte na polovinu, vyjměte semínka, odstraňte dužinu a rozmačkejte vidličkou. Poté osolíme a přidáme citronovou šťávu podle chuti.
Ještě teplé plátky pity potřete avokádovým krémem a navrch položte plátky rajčat. Nakonec je posypeme medovou slaninou a pistáciemi a podáváme.