Rychlý recept na zbytky v kuchyni: chléb ve formičkách.

Po svátcích často zůstávají chutné zbytky. Kousek masa, brambor nebo zeleniny. Co věděla už babička: Tyto zbytky jsou základem pro chutné recepty bez velké námahy. Christian Henze ukazuje, jak to funguje.

Chleby s různými náplněmi

Ingredience

NA TĚSTO

  • 60 ml mléka (3,5 %)
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 g pšeničné mouky (typ 405 nebo 550)
  • ½ čajové lžičky kvásku
  • 2 lžíce olivového oleje

NA MEDOVOU SLANINU

  • 2 lžíce zelených pistácií
  • 100 g libové uzené slaniny nebo slaniny v celku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička nasekaných jehliček rozmarýnu

NA AVOKÁDOVOU NÁPLŇ

  • 1 zralé rajče
  • 1 malé zralé avokádo
  • Sůl
  • Šťáva z ½ citronu
příprava

Na těsto zahřejte mléko a 100 ml vody v hrnci, dokud se nezahřeje, a nalijte je do mísy. Přidejte cukr a sůl, rozdrobte droždí a promíchejte, aby se rozpustilo. Prosejeme mouku a prášek do pečiva, přidáme olivový olej a rukama intenzivně hněteme, aby vzniklo hladké těsto. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout na teplém místě.

Na medovou slaninu nasekejte pistácie. Slaninu nakrájejte na tři kusy a vodorovně je rozkrojte napůl. Na pánvi rozehřejte olivový olej a plátky slaniny opečte z obou stran do křupava. Zalijte medem, přidejte pistácie, dobře promíchejte a nechte zkaramelizovat. Přendejte na talíř a vyčistěte formu.

Vykynuté těsto rozdělíme na šest stejných dílů, vytvarujeme kuličky, pomocí válečku je rozválíme na malé oválné placky a necháme je 5 minut odpočinout.

Na smažení rozehřejte na pánvi na mírném až středním ohni 1 lžíci olivového oleje a posypte polovinou rozmarýnu. Vložte tři kousky pita těsta do formy a pečte asi 4 minuty, poté je otočte a pečte další 4 minuty dozlatova. Vyjměte z pánve. Rozehřejte zbývající olej, posypte ho zbylým rozmarýnem a stejným způsobem upečte další tři pita talíře.

Mezitím si připravte avokádovou náplň, omyjte rajčata a nakrájejte je na plátky. Avokádo podélně rozkrojte na polovinu, vyjměte semínka, odstraňte dužinu a rozmačkejte vidličkou. Poté osolíme a přidáme citronovou šťávu podle chuti.

Ještě teplé plátky pity potřete avokádovým krémem a navrch položte plátky rajčat. Nakonec je posypeme medovou slaninou a pistáciemi a podáváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *