Proč je maso v lednici cítit po hnilobě?

Po několika dnech výrobek ztratí načervenalou barvu a začne poměrně nepříjemně zapáchat.

Maso se obvykle rychle kazí, pokud není snědeno.

Otevřete ledničku a najednou ucítíte příšerný zápach, který vás nutí ji zabouchnout. Jakmile seberete odvahu a zjistíte, co se pokazilo, zjistíte, že je to takříkajíc maso, které jste právě koupili. Za pouhé dva dny se zdá být zkažené a nevhodné ke konzumaci.

Vysvětlení spočívá v tom, že každý kus čerstvého masa obsahuje velké množství bakterií. Ty tam prostě jsou . Postupně se však maso rozkládá a tyto neškodné mikroorganismy mohou začít dělat své . Během kažení masa se tedy bakterie a plísně začnou množit a produkovat různé enzymy. Právě ty jsou zodpovědné za ničení povrchu masa .

Během tohoto procesu výrobek ztrácí svou načervenalou barvu a zelená, přičemž se uvolňují různé plyny a chemické látky, jako je sirovodík, jehož zápach je pro každého odpudivý.

Každý druh masa je jiný, takže jeho rozklad může trvat déle nebo kratší dobu.

Jak se dalo očekávat, vařením se zkažené maso nestane poživatelným. Je pravda, že vaření zničí bakterie a plísně, které ho obývají, ale jeho práce už bude hotová. Pokud tedy maso získalo zápach nebo ztratilo část své barvy, jediné, co můžete udělat, je vyhodit ho do odpadu.

Konzumace zkaženého masa může způsobit vážnou otravu jídlem: nevolnost, zvracení, horečku, bolesti břicha a další gastrointestinální problémy.

Vůně čerstvého masa

Maso, které je čerstvé a vhodné ke konzumaci, vydává mírný zápach krve nebo kovu. Tento zápach by měl být cítit pouze tehdy, když si maso přiložíte k nosu.

Nesmí se zaměňovat se zápachem zkaženého masa, který je velmi silný a je cítit na několik metrů. Je opravdu nepříjemný a podobá se kyselému mléku.

Jak správně skladovat masoProč je maso v lednici cítit po hnilobě?

Skladování masa, stejně jako ostatních potravin, zejména pokud je čerstvé, je naprosto nezbytné pro zajištění jeho dlouhé trvanlivosti.

Aby maso zůstalo čerstvé a chutné, můžete se řídit následujícími radami:

  • Spotřebujte v přiměřené době: maso by mělo být zkonzumováno v krátké době, aby zůstalo čerstvé a bezpečné ke konzumaci. To závisí na druhu masa a podmínkách skladování, ale zpravidla by se maso mělo spotřebovat v rozmezí od několika dnů, kdy je v optimálních podmínkách, do týdne od nákupu. kdy již začíná vykazovat známky špatného stavu.
  • Udržování masa v chladu: nejlepší způsob skladování masa je ponechat ho v chladničce nebo mrazničce, aby se zabránilo množení bakterií a jiných mikroorganismů. V tomto smyslu by nemělo být ponecháno příliš dlouho při pokojové teplotě.
  • Správně zakryjte: je důležité, aby se povrch masa co nejméně dotýkal vzduchu. V opačném případě to podporuje růst bakterií, a proto maso rychleji hnije. Nejlepší možností je přikrýt kusy plastovou fólií nebo je vložit do vzduchotěsných sáčků.
  • Syrové a vařené maso skladujte odděleně. Aby se zabránilo šíření bakterií, mělo by se čerstvé maso skladovat odděleně od vařeného masa a zbytků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *