Ovesná kaše bývala ve školkách spojována se snídaní, ale nyní je opět v módě. Správně uvařená bude zdravým začátkem rána a výživovou bombou.
Základem ovesné kaše jsou samozřejmě ovesné vločky, které se obvykle vaří s kravským mlékem nebo vodou. Existuje však ještě lepší způsob, který dodá další porci vitaminů a minerálů. Při přípravě snídaně si vezměte kefír. Tento jednoduchý doplněk promění obyčejné ovesné vločky v hodnotné a výživné jídlo.
Výběr ovesných vloček
Ovesné vločky jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny, a to jak rozpustné (beta-glukany), tak nerozpustné. Vláknina reguluje trávicí systém, zabraňuje zácpě, dodává pocit sytosti a pomáhá vám udržet si zdravou váhu. Ovesné vločky dodávají tělu vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému. Obsahuje také hořčík, železo, zinek a draslík, které podporují mnoho tělesných procesů.
Kefír je zase velmi dobrým zdrojem vápníku a přírodních probiotik. Tyto prospěšné bakterie pomáhají udržovat zdravý trávicí systém a posilují imunitní systém. Obsahuje také bílkoviny, které jsou důležité při hubnutí, a vitaminy skupiny B, které jsou prospěšné pro pokožku, vlasy a nehty.
Kyselinu fytovou najdete v ovesných vločkách . Váže na sebe minerální látky, jako je železo, zinek a hořčík, a ztěžuje tak jejich vstřebávání v těle. Probiotické bakterie přítomné v kefíru produkují enzymy, které kyselinu fytovou odbourávají. Díky tomu jsou minerály obsažené v ovesných vločkách pro naše tělo lépe dostupné. Kombinace probiotik a vlákniny obsažené v ovesných vločkách má pozitivní vliv na bakteriální flóru střeva a zlepšuje trávicí systém.
Ovesné vločky s kefírem
Když máme dva tak cenné produkty, stojí za to je spojit do chutné a užitečné potraviny. Taková ovesná kaše je vitaminovou bombou, která stimuluje trávicí systém, pomáhá zbavit se usazenin a poskytuje pocit sytosti. Díky tomu se stane spojencem v procesu hubnutí.
Složení:
- Složení: 5 polévkových lžic horských ovesných vloček,
- 200 ml přírodního kefíru,
- oblíbené ovoce (čerstvé nebo mražené),
- ořechy nebo semínka,
- med podle chuti,
- špetka skořice (nepovinně).
Způsob přípravy:
- Večer nasypeme ovesné vločky do sklenice nebo misky a zalijeme je kefírem. Přikryjte víčkem a dejte na noc do lednice.
- Ráno do kaše přidejte nakrájené ovoce, ořechy, semínka, med a skořici.
- Důkladně promíchejte.
Jednoduchá kaše na kefíru je hotová. Dobrou chuť!