V tomto receptu se kysané zelí vydává na výlet za sýrovou chutí. Spolu s mletým vepřovým masem a preclíky získáte experimentální kulinářský zážitek.
Ingredience pro 4 osoby
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 g čerstvého kysaného zelí
- 100 g křehkých brambor
- 250 g mletého vepřového masa
- 2 lžíce másla
- 2 bobkové listy
- 100 ml suchého bílého vína
- ½ lžičky kmínu, muškátový oříšek
- přibližně 700 ml vody (lze použít i zeleninový nebo masový vývar)
- 100 g crème fraîche
- 100 g strouhaného horského sýra (např. Conte)
- cukr, sůl, pepř
- 1 preclík, máslo
příprava
- Nejprve kysané zelí dobře propláchněte velkým množstvím studené vody, vymačkejte ho rukama a nakrájejte velkým ostrým nožem mnohem jemněji než obvykle.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky a kmín rozdrtíme.
- Česnek a cibuli osmahněte na másle do průhledna, poté přidejte brambory, bobkový list a kmín a dobře osolte.
- Asi 5 minut dusíme bez pokličky, přidáme nakrájené maso a 5 minut smažíme.
- Nyní přidejte kysané zelí. Promícháme, podlijeme bílým vínem, přidáme špetku cukru, pepře a muškátového oříšku, doplníme vodou nebo vhodným vývarem a dusíme 30 minut.
- Z polévky vyjměte bobkový list. Do polévky přidejte smetanu a vše rozmixujte ponorným mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany.
- Přidejte sýr, nechte ho rozpustit a znovu dochuťte.
- Pokud jde o krutony, odstraňte z preclíku hrubou sůl a nakrájejte preclík na malé kostičky. Před podáváním je osmahněte na másle a rozložte na polévku.