Polévka z kysaného zelí s horským sýrem a alkalickými krutony

V tomto receptu se kysané zelí vydává na výlet za sýrovou chutí. Spolu s mletým vepřovým masem a preclíky získáte experimentální kulinářský zážitek.

Ingredience pro 4 osoby

  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g čerstvého kysaného zelí
  • 100 g křehkých brambor
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 2 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • 100 ml suchého bílého vína
  • ½ lžičky kmínu, muškátový oříšek
  • přibližně 700 ml vody (lze použít i zeleninový nebo masový vývar)
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g strouhaného horského sýra (např. Conte)
  • cukr, sůl, pepř
  • 1 preclík, máslo

příprava

  • Nejprve kysané zelí dobře propláchněte velkým množstvím studené vody, vymačkejte ho rukama a nakrájejte velkým ostrým nožem mnohem jemněji než obvykle.
  • Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky a kmín rozdrtíme.
  • Česnek a cibuli osmahněte na másle do průhledna, poté přidejte brambory, bobkový list a kmín a dobře osolte.
  • Asi 5 minut dusíme bez pokličky, přidáme nakrájené maso a 5 minut smažíme.
  • Nyní přidejte kysané zelí. Promícháme, podlijeme bílým vínem, přidáme špetku cukru, pepře a muškátového oříšku, doplníme vodou nebo vhodným vývarem a dusíme 30 minut.
  • Z polévky vyjměte bobkový list. Do polévky přidejte smetanu a vše rozmixujte ponorným mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany.
  • Přidejte sýr, nechte ho rozpustit a znovu dochuťte.
  • Pokud jde o krutony, odstraňte z preclíku hrubou sůl a nakrájejte preclík na malé kostičky. Před podáváním je osmahněte na másle a rozložte na polévku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *