Oblíbená snídaně: takto připravená ovesná kaše vede k obezitě

Mnoho lidí rádo začíná den ovesnou kaší. Při přípravě však lze udělat chyby, které ze zdravé snídaně udělají kalorickou bombu.

Ovesná kaše je z nějakého důvodu považována za velmi zdravou snídani. Obsahují velké množství vlákniny, komplexních sacharidů, značný podíl bílkovin a také mnoho minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, železo, zinek a různé vitaminy.

Tělo tyto živiny ještě lépe vstřebá, pokud ovesné vločky namočíme, tj. uvaříme jako ovesnou kaši nebo ovesné vločky. A je pravda, že každodenní konzumace porce ovesných vloček má mnoho výhod.

Pokud se při její přípravě neustále dopouštíte následujících chyb, může vaše zdravá snídaně stále způsobovat neúspěšné pokusy o hubnutí nebo dokonce vést k přibírání na váze. Nyní však nepropadejte panice! Stačí se řídit těmito radami, abyste si ovesné vločky mohli i nadále vychutnávat pravidelně a s čistým svědomím.Oblíbená snídaně: takto připravená ovesná kaše vede k obezitě

Ovesná kaše: při její přípravě byste se měli vyvarovat těchto chyb

Ovesná kaše je snídaně bohatá na živiny, která zaručuje dobrý start do nového dne.

1- Chyba: používání hotového výrobku

Obecně platí, že hotové výrobky často obsahují přídatné látky, jako jsou konzervanty, zvýrazňovače chuti nebo cukr. Nejenže jsou nezdravé, ale také ovlivňují váš pocit sytosti, a tedy i to, kolik jich sníte a kolik pak během dne.

I když ne všechny potraviny tyto přídatné látky obsahují, můžete se jim bezpečně vyhnout. K dokonalé snídani s kaší totiž nepotřebujete hotové výrobky. Jemně se rozpouštějící ovesné vločky zůstanou křehké a chutné, pokud je namočíte nebo uvaříte.

2. chyba: příliš velká porce

Díky komplexním sacharidům poskytují ovesné vločky obzvláště dobré a dlouhotrvající zasycení. Množství potřebné k pocitu sytosti však můžete snadno přecenit.

Zaprvé, porce ovesných vloček v syrovém stavu vypadá menší, než když nejdříve nabobtnají. Mnoho lidí také podceňuje, jak pozdě se dostavuje pocit sytosti. Bohužel jste často v pokušení vyprázdnit misku, když je jídlo již uvařené, i když jste již sytí.

Většině lidí s normálním pocitem hladu stačí 40 až 50gramová porce ovesných vloček. Nejlepší je jíst pomalu – dát tělu čas, aby si všimlo, že jste sytí – a postupně se přibližovat k ideálnímu množství. . Tím si také ušetříte nepříjemný pocit sytosti.

Chyba 3: Žádné čerstvé ovoce

Ovoce obsahuje nejen vitaminy, ale v závislosti na odrůdě také hodně vlákniny. Například jablka mají vysoký obsah cenného pektinu, který zajišťuje dlouhotrvající pocit sytosti. Pokud si rádi dopřáváte ovesné vločky, protože se obáváte, že se nezasytíte, stačí vám čerstvé ovoce.

Bobulovité ovoce by se také skvěle hodilo jako poleva na ovesnou kaši. Jsou nízkokalorické, bohaté na živiny a navíc dodají snídani chuť a příjemnou sladkost.

Pokud se ovesné vločky vaří s mlékem, udrží vás déle syté.

Chyba 4: kalorické polevy

Jako poleva se často používá také sušené ovoce, například datle a fíky. A je pravda, že se jedná také o zdravé varianty. Sušené ovoce však obsahuje výrazně více kalorií než čerstvé ovoce, protože obsahuje velké množství fruktózy. Hodně kalorií do kaše přidávají také ořechy, čokoládové lupínky nebo müsli.

Proto byste v misce neměli mít více než hrst ořechů a několik sušených plodů. Hotové müsli byste se měli vyhnout úplně. Když si něco připravíte sami, můžete množství cukru v ní kontrolovat, ale nepřehánějte to.

5. Chyba: nepřidání bílkovin.

Pokud si dáte dobrou snídani, budete dlouho plní energie a nebudete mít hned znovu pocit hladu. Kdo snídá jednoduché sacharidy s cukrem – například v podobě sladkého pečiva – bude chtít brzy znovu svačit. Je tomu tak i proto, že jednoduché sacharidy a cukr způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi, která pak opět rychle klesá. Naopak trvalého zasycení dosáhnete kombinací komplexních sacharidů, vlákniny a bílkovin. Ovesné vločky už všechno obsahují, ale pokud přidáte ještě trochu bílkovin, může kaše vydržet ještě déle.

Přidejte tedy lžíci ořechového másla nebo proteinového prášku, případně přidejte řecký jogurt, odtučněný sýr nebo tvaroh a budete se cítit déle sytí.

6. Místo mléka použijte vodu

Pokud se vám nelíbí představa většího množství bílkovin v kaši, použijte k její výrobě alespoň mléko. Pokud ovesné vločky namočíte jen do vody, abyste ušetřili kalorie, dlouho vás nezasytí.

To vás také vybízí k tomu, abyste si kaši osladili jiným způsobem, protože kaše vařená s mlékem už má trochu sladkosti sama o sobě. Ve výsledku si tak do jídla přidáváte více kalorií, ne méně.

Místo kravského mléka můžete samozřejmě použít veganské alternativy, jako je ovesné, kokosové nebo mandlové mléko. I ta dodají chuti zcela jiný rozměr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *