Křupavé pečené brambory: tajemství spočívá v jedné jednoduché ingredienci

Křupavé pečené brambory jsou pochoutkou, kterou miluje každý, ale jak se vlastně dělají dokonalé? Díky jednoduchému triku a úžasné přísadě můžete z brambor během chvilky udělat křupavé pečené brambory.

Zapečené brambory jsou opravdovou klasikou, a to jak jako příloha, tak jako samostatná svačina. Svou zlatavou kůrkou a jemnou náplní si získávají srdce gurmánů. Jak ale dosáhnout této dokonalé rovnováhy? Posuňte brambory ve slupce na vyšší úroveň díky nečekané tajné přísadě, kterou už pravděpodobně máte ve své kuchyni.

Správný základ: které brambory jsou ty pravé?

Klíč k úspěchu pečených brambor začíná výběrem odrůdy brambor. Zatímco voskové odrůdy se vyznačují svou strukturou, převážně voskové odrůdy poskytují měkčí jádro. Ať už si však vyberete jakoukoli odrůdu, zásadní je příprava.

Aby byly brambory rovnoměrně uvařené, měly by být nakrájené na stejně velké kousky. Tip: Předvařením v mírně osolené vodě se jejich vnitřek zjemní a ohřátím v troubě se dosáhne požadované křupavosti.

Překvapení: kvásek je zásadní

Tajemství velmi křupavých pečených brambor spočívá v ingredienci, kterou obvykle najdete v oddělení pečiva: v kypřidle. Ten zajistí, že se pektin v bramborové slupce rozpadne a škrob vyplave na povrch. Po upečení vznikne neodolatelně křupavá kůrka. Alternativně můžete použít také jedlou sodu, která dosáhne podobného efektu.

Proč je jedlá soda účinná

Kypřící látka neboli jedlá soda mění chemickou strukturu brambor. Pektin se prolomí a povrch se stane drsným. Výsledkem je rovnoměrná kůrka při pečení, která nejen lahodně vypadá, ale také skvěle chutná.

Zde je návod, jak se dosáhne dokonalé přípravy

Podle těchto jednoduchých kroků připravíte pečené brambory, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř křehké:

  1. Příprava brambor: Nakrájejte brambory na rovnoměrné plátky se slupkou nebo bez ní, podle toho, jak vám to vyhovuje.
  2. Předvařte s kváskem: Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte sůl a lžičku kvásku. Brambory vařte asi 20 minut, dokud nejsou měkké, ale nerozpadají se.
  3. Ochucení: Z uvařených brambor slijte vodu, dejte je do mísy a smíchejte je s olivovým olejem a kořením, jako je sůl, pepř a rozmarýn.
  4. Pečení: Plátky brambor položte na plech vyložený pečicím papírem. Důležité: kousky by měly být umístěny vedle sebe, ne na sobě. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C (konvekce) 30-40 minut, občas je otočte.
  5. Pochutnejte si: jakmile jsou brambory zlatohnědé a křupavé, jsou připravené k podávání – skvěle se hodí jako příloha nebo křupavá svačinka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *