Každodenní konzumace ovesných vloček: jaké jsou jejich účinky na organismus

V müsli, koktejlech nebo vydatné placičce k obědu – ovesné vločky jsou v současné době mega trendem v jídle. Jak zdravá je tato superpotravina ve skutečnosti? Na co byste si měli dát pozor, pokud jíte ovesné vločky každý den, a kdo by se jim měl vyhnout?

Ovesné vločky jsou součástí lidské stravy již po staletí, zejména v Evropě. V dnešní době jsou ovesné vločky považovány za superpotravinu a internet je plný receptů a dietních rad doporučujících jíst ovesné vločky každý den.

Co je ovesná kaše?

Vyrábějí se ze syrového ovsa: nejprve se oves očistí od stébel a několik hodin se napařuje a poté se upravuje suchým teplem. Tím se vytvoří typická oříšková chuť. Tepelná úprava navíc oslabuje aktivitu některých enzymů – tzv. lipáz. To zabraňuje žluknutí a hořké chuti během skladování.

Ovesná zrna se poté oddělí od slupek a pod velkým tlakem se válcují: výsledná obilovina je vyrobena z celého zrna, takže se jedná o celozrnný výrobek, který stále obsahuje většinu živin. Proti každodenní konzumaci ovesných vloček tedy nelze nic namítat.

Většina zdravých lidí může bez obav jíst ovesné vločky každý den, protože se jedná o celozrnné produkty bohaté na živiny.

Existují tři druhy:

  • Zrnité vločky nebo hrubé vločky se vyrábějí z celých zrn ovsa, jsou téměř al dente a po namočení a uvaření nejpomaleji bobtnají.
  • Ovesné kroupy (jemně nasekaná ovesná zrna) se vyrábějí z jemných vloček nebo malých listových vloček, které bobtnají rychleji.
  • Rozpuštěné vločky se válí z ovesné mouky; po rozmíchání v tekutinách se okamžitě rozpouštějí a jsou pitné.Každodenní konzumace ovesných vloček: jaké jsou jejich účinky na organismus

Výživové látky a nutriční hodnota ovesných vloček

Ovesné vločky obsahují asi 70 % (komplexních) sacharidů, jsou také dobrým zdrojem bílkovin (15 %) a mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a rozpustné vlákniny.

Ovesné vločky obsahují také mnoho minerálních látek a vitamínů: železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek a také vitamín B1, vitamín B6 a vitamín E. Obsah kalorií je poměrně vysoký – 350 kalorií.

Obsah kalorií je poměrně vysoký – 350 kilokalorií na 100 gramů. To však není důvod k obavám, protože ovesné vločky jsou celozrnný výrobek s velkým množstvím komplexních sacharidů a vlákniny. Proto tělu trvá poměrně dlouho, než obiloviny stráví, a hladina cukru v krvi stoupá pomalu. To znamená, že porce ovesných vloček vás zasytí na dlouhou dobu a nebudete pociťovat chutě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *