Citronová kůra nejen příjemně voní, ale dá se také využít mnoha různými způsoby. Zbytky jsou v kuchyni i v domácnosti opravdovým zázrakem.
Ať už na pečení, nebo jako přísada do nealkoholických nápojů: citrony ohromí svou osvěžující chutí. Zároveň je tento citrusový plod považován za zdravý díky vysokému obsahu vitaminu C a draslíku. Zdravá je nejen dužina, ale i žlutá kůra, kterou není radno vyhazovat do odpadu.
Citronovou kůru používejte na vaření a pečení – hledejte ji v bio kvalitě.
Pokud chcete používat citronovou kůru na vaření nebo pečení, měli byste dbát na její bio kvalitu. Osvědčenou metodou je kůru nastrouhat nebo nastrouhat. Můžete ji použít například při pečení a do těstovinových pokrmů. Ale pozor: bílou část nelze použít kvůli hořkým látkám.
Případně můžete kůru z ovoce nakrájet na malé kousky. Pokud se však rozhodnete pro tuto možnost, měli byste se ujistit, že kousky připomínající bobkový list po vaření odstraníte.
Citronovou kůru používejte jako koření nebo do nápojů.
Kůru z citronů lze také usušit a zpracovat například na citronový pepř nebo aromatickou sůl. Případně je ve své formě užitečnou přísadou do domácího čaje.
K tomu stačí uvařit černý čaj (nebo jiný druh) a přidat jednu nebo dvě lžičky kůry. Poté jej nechte asi hodinu stát v lednici a v případě potřeby trochu oslaďte.
Místo čisté kůry můžete nakrájet celý citron a usušit ho na ledový čaj. Citronovou kůru můžete také zmrazit. Vylisované půlky můžete použít nebo zpracovat, jak je popsáno výše.
Nevyhazujte citronovou kůru – snadný recept na kandované citronové lupínky
Citronová kůra je ideální také jako chutná svačinka mezi jídly. Zde je návod, jak na cukroví:
- Kůru z omytých bio citronů nakrájejte nahrubo na kousky. Poté kousky nakrájejte na proužky široké asi pět milimetrů.
- V hrnci smíchejte 200 mililitrů vody s 250 gramy cukru a přiveďte k varu. Přidejte citronovou kůru a dále vařte asi deset minut.
- Ujistěte se, že je vše zcela pokryto vodou, a v případě potřeby přitlačte pomocí pomůcky, například talíře. Směs by se měla louhovat celkem osm hodin. Nejlépe to funguje přes noc.
- Poté přidejte dalších 100 g cukru a postup od přivedení k varu až po zvážení a vyluhování opakujte.
- Třetí den, tedy po dalších osmi hodinách, zopakujte postup se 100 gramy cukru a po osmi minutách vaření nechte opět osm hodin louhovat, než skončíte.
- Za tímto účelem vyjměte domácí přesnídávky ze směsi vody a cukru, nechte je okapat a osušit na nepřilnavém povrchu. Jakmile se přestanou lepit, lze je konzumovat. Místo cukru by měly fungovat i alternativy.