Gratin Dauphinois, který svou chutí předčí všechny ostatní

Inspirováno recepty na zapékaná jídla Elfiho Castiho, Paula Bocuse a Freddyho Girardeta.

Tento gratin dauphinois zastíní všechny ostatní přílohy. Snadno si poradí i s hlavním chodem.

Ingredience

  • 500 g oloupaných křehkých brambor
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 250 ml dvojité smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 4 snítky tymiánu
  • Mletý bílý pepř, Piment d’Espelette nebo trochu kajenského pepře, muškátový oříšek.
  • 100 g černých lanýžů, nasekaných (nepovinné)

příprava

  1. Předehřejte troubu na 120 °C (horní/spodní ohřev).
  2. Brambory omyjte a nakrájejte na tenké plátky silné 1 mm. Osušte je na kuchyňské utěrce a smíchejte s nasekaným česnekem.
  3. Také černé lanýže (pokud je používáte) nakrájejte na tenké plátky o tloušťce 1 mm.
  4. Mléko s polovinou másla a kořením přiveďte k varu.
  5. Přidejte plátky brambor a lanýžů a vařte 2-3 minuty, dokud bramborový škrob nespojí mléko. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
  6. Přidejte polovinu dvojité smetany a znovu krátce přiveďte k varu. Odstavte z ohně a dochuťte solí a bílým pepřem z mlýnku.
  7. Formu na pečení dobře vymažte olejem a naplňte ji maximálně do výšky 2 cm.
  8. Zbývající dvojitou smetanu a máslo dobře promíchejte rukama; obojí by mělo být rovnoměrně rozděleno. Navrch ozdobte několika snítkami tymiánu a spoustou smetanových vloček a pečte 2 hodiny. Pokud pekáč příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *