Inspirováno recepty na zapékaná jídla Elfiho Castiho, Paula Bocuse a Freddyho Girardeta.
Tento gratin dauphinois zastíní všechny ostatní přílohy. Snadno si poradí i s hlavním chodem.
Ingredience
- 500 g oloupaných křehkých brambor
- 150 ml plnotučného mléka
- 250 ml dvojité smetany
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 4 snítky tymiánu
- Mletý bílý pepř, Piment d’Espelette nebo trochu kajenského pepře, muškátový oříšek.
- 100 g černých lanýžů, nasekaných (nepovinné)
příprava
- Předehřejte troubu na 120 °C (horní/spodní ohřev).
- Brambory omyjte a nakrájejte na tenké plátky silné 1 mm. Osušte je na kuchyňské utěrce a smíchejte s nasekaným česnekem.
- Také černé lanýže (pokud je používáte) nakrájejte na tenké plátky o tloušťce 1 mm.
- Mléko s polovinou másla a kořením přiveďte k varu.
- Přidejte plátky brambor a lanýžů a vařte 2-3 minuty, dokud bramborový škrob nespojí mléko. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
- Přidejte polovinu dvojité smetany a znovu krátce přiveďte k varu. Odstavte z ohně a dochuťte solí a bílým pepřem z mlýnku.
- Formu na pečení dobře vymažte olejem a naplňte ji maximálně do výšky 2 cm.
- Zbývající dvojitou smetanu a máslo dobře promíchejte rukama; obojí by mělo být rovnoměrně rozděleno. Navrch ozdobte několika snítkami tymiánu a spoustou smetanových vloček a pečte 2 hodiny. Pokud pekáč příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem.