Bílý sediment na medu: tajemství, které mi prozradila babička.

Bílý sediment na medu: co to znamená?

Med je nejen chutný, ale také cenný přírodní produkt, který lze skladovat velmi dlouho. Časem však ztrácí své užitečné vlastnosti a někdy si můžete na povrchu čerstvého medu všimnout bílé sraženiny. Co to znamená a má cenu se tím znepokojovat?

Příznak krystalizace

Pokud otevřete sklenici medu a uvidíte bílý povlak, nepanikařte. Tato sraženina je výsledkem přirozeného procesu krystalizace způsobeného obsahem glukózy. Včelaři tento jev nazývají „výkvět“, kdy se během procesu krystalizace tvoří vzduchové bubliny.

Není třeba se obávat

Bílá „pěna“, jak se jí někdy říká, představuje vzduch zachycený v medu při jeho přechodu do pevného stavu. Tento proces je patrný zejména u tmavých medů, které rychle krystalizují. Pokud tedy takovou sraženinu uvidíte, není to důvod k obavám.

Kvasinky v medu

Někteří lidé se mohou obávat přítomnosti kvasinek v medu. Odborníci však ujišťují, že ani to není problém. Kvasinky svědčí o biologické aktivitě medu, což znamená, že nebyl vystaven nadměrné tepelné úpravě a zachoval si své výživové vlastnosti.

Bílé zbytky na medu jsou tedy jen běžným jevem a neznamenají, že je nevhodný. Dbejte na správné skladování medu a užívejte si jeho chuti a prospěšnosti!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *