„Židovský penicilin“ vás po Silvestru postaví na nohy. Určitě vyzkoušejte tento jednoduchý recept

Chcete vědět, co jíst po Silvestru? Zvolte „židovský penicilin“, tedy zlatavý vývar. Zasytí vás, zahřeje a zároveň dodá energii a posílí imunitní systém.

Vyčerpal vás silvestrovský večírek? Hledáte způsob, jak posílit své tělo a rychle se dostat zpět do formy? „Židovský penicilin“ vám pomůže těchto cílů dosáhnout. Je to skvělý lék na mnoho karnevalových neduhů. Zejména proto, že je snadný na přípravu. Polévka se připravuje podobně jako český vývar. Tajemstvím její chuti a cenných vlastností jsou neobvyklé přísady.

Jak připravit „židovský penicilin“?

Tradiční židovský vývar (zlatý jojch) se podává s macesovými knedlíčky. Jedná se o druh nekvašeného chleba. Jí se na památku odchodu Izraelitů z Egypta. Vyrábí se z pšeničné mouky, horké vody a malého množství soli. Přísady se spojí a poté se celá hmota uhněte. Poté se těsto rozdělí na části, rozválí se a smaží na suché pánvi. Pokud nemáte čas vařit macesy sami, můžete si koupit hotový výrobek v obchodě s potravinami. Nic vám nebrání uvařit knedlíky a podávat vývar s jednoduchými nudlemi.

Recept:Vývar na židovský způsob.

Jedná se o vydatnou a chutnou polévku. Zahřeje vás a dodá vám energii

Složení

Na vývar:

  • Potřebujete: 1 kg italské zeleniny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 větvičky amura
  • petržel
  • ¼ čajové lžičky kurkumy
  • 5 hřebíčků
  • 5 zrnek pepře
  • 3 bobkové listy
  • 5 lžic oleje
  • sůl, pepř

Na knedlíky:

  • Vložíme 1 balíček macesové mouky. 1 balíček macesové mouky: 1 balíček macesové mouky
  • 1/2 až 1 šálek vody
  • svazek petrželky, jemně nasekaný
  • sůl

Postup přípravy

  1. Příprava vývaruCibuli nakrájenou na poloviny vložíme do hluboké pánve a osmahneme. Zeleninu očistěte, přidejte kurkumu a vše zalijte vodou. Přidejte špetku soli a pepře. Polévku přiveďte k varu a vývar vařte asi 2 hodiny. Na závěr můžete do vývaru přidat homolici a petrželku.
  2. PřípravaknedlíčkůPřipravte si velkou mísu, rozdrobte macesovou mouku a postupně ji zalijte teplou vodou, aby macesová mouka vodu nasála. Přidejte petrželku a sůl. Poté začněte hníst těsto. Mělo by mít konzistenci husté hmoty. Mísu přikryjte utěrkou a dejte ji na půl hodiny do lednice. Když směs ztuhne, vytvarujte malé kuličky a vhoďte je do mírně osolené vroucí vody. Knedlíčky vařte asi 10 minut na mírném ohni. Nakonec je nechte 20-30 minut ztuhnout.

Tip: vývar lze podávat i v masové verzi. Stačí do seznamu ingrediencí přidat polovinu kuřete a vývar s ním uvařit.

Tip : přímo ve vývaru můžete uvařit také macesové knedlíčky.

Proč se zlatému vývaru říká „židovský penicilin“?

Vývaru se říká „židovský penicilin“ kvůli jeho zdraví prospěšným vlastnostem. Polévka zahřívá, usnadňuje očistu těla od toxinů a pomáhá léčit infekce. Kromě toho podporuje trávení a pomáhá zmírnit mnohé nepříjemné zažívací potíže, jako jsou bolesti břicha, žaludeční nevolnost a plynatost. Pokrm navíc nezatěžuje trávicí systém, zlepšuje zažívání a zmírňuje příznaky kocoviny po požití alkoholu (včetně nevolnosti, bolestí hlavy, zvracení atd.). Sáhněte po této pochoutce nejen během masopustu, ale i v období zvýšené námahy nebo oslabené imunity.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *