Začněte nový rok procházkou v lese. Na kmenech čekají chutné houby.

Ačkoli se může zdát, že po houbařské sezóně zůstaly jen vzpomínky v podobě sušených hříbků, lesní pochoutky stále čekají na sběr. Zimní trojice láká houbaře a vybízí k procházkám. Podívejte se, jaké houby lze nyní v českých lesích sbírat.

Na otázku, kdy končí houbařská sezona, odpovídají zkušení houbaři stručně – nikdy. Přestože zima není spojena se sběrem a nemá smysl hledat podběráky nebo podtrnky, v lese na nás čekají jiné pochoutky. Do košíku můžeme nasbírat zimní ohňovce, bezinky a hlívu ústřičnou. Těmto druhům se říká zimní trojice. Stojí za to jim při procházce věnovat pozornost.

Zimní houby v lese

Zimní lesy jsou oázou klidu, ideálním místem k odpočinku a úniku od každodenního shonu. Ke sběru hub můžete využít procházku přírodou.

Není těžké najít zimní trojici, protože vyniká na pozadí přírody dřímající na zimu. Tyto často malé, ale mimořádně chutné exempláře mohou překvapit svým vzhledem i chutí.

Zimní ohnivec, známý také jako enoki, je houba, kterou lze najít od října do března. Její název je odvozen od výrazné plamenné barvy klobouku, která vypadá obzvlášť krásně na pozadí šedivého zimního lesa. Zimní ohnivec má jedinečnou chuť, která je často přirovnávána k jemným mořským plodům. Díky své jemné struktuře a decentní chuti je skvělým doplňkem mnoha pokrmů.

V období, kdy se většina hub skrývá pod zemí, zimní ohňovka stále hojně plodí. Díky tomu si její chuť můžeme vychutnat i v nejchladnějších měsících roku.

Ožankabezová je neobvyklá houba, která za své jméno vděčí charakteristickému tvaru připomínajícímu lidské ucho. Přestože u nás není tak oblíbená jako v asijské kuchyni, stojí za to jí dát šanci. Roste na suchém dřevě, hlavně na kmenech a větvích listnatých stromů, jako je černý bez, vrba nebo buk. Nejčastěji se vyskytuje na vlhkých a stinných místech, často v listnatých lesích a houštinách.

V obchodě zakoupená pochoutka

Hlíva ústřičná je v obchodech velmi oblíbená. Než však přeplácet tác s houbami v obchodě, vydejte se na procházku do lesa. Hlívaústřičná je jednou z nejznámějších pěstovaných hub. Její divoké příbuzné však mají mnohem bohatší chuť a vůni.Začněte nový rok procházkou v lese. Na kmenech čekají chutné houby.

Nejčastěji roste na suchém dřevě, zejména na kmenech listnatých stromů. Vyplatí se tedy dávat si pozor, kam šlapete. Hlíva ústřičná je v kuchyni mimořádně všestranná. Lze je opékat, dusit a dokonce i zapékat. Skvěle se hodí k přípravě polévek, omáček i jako příloha k masu.

Nezapomeňte – sbírejte pouze houby, kterými jste si jisti. Pokud máte jakékoli pochybnosti, nechte houby v lese.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *