Takový nákyp jsme ještě nikdy neměli. Základem těchto závitků není listové těsto, jak se obecně soudí. Je to bramborová hmota – podobná palačinkám, ale zapečená. A uvnitř nádivka z mletého masa.
Teplá večeře
Tuto vařenou večeři přirovnáváme k nákypu , protože přípravou i funkcí jsou si podobné. Ostatně mleté maso je častým účastníkem receptů na podobný pokrm s bramborami. Stejně jako nákyp bude i tento pokrm skvělým způsobem, jak doplnit zásoby v lednici. Zejména při hledání ochucené zeleniny a sýra, stejně jako například šunky nebo klobásy, které lze přidat do zapečeného těsta.
Jinak se řídíme stejnými zásadami jako při přípravě draníků. Jediný rozdíl může být v tom, že brambory je lepší nastrouhat na hrubém struhadle, aby se nám lépe tvarovaly a pekly placky. Nezapomeňte si vybrat moučné brambory a použít z nich získaný škrob.
Bramborový pokrm
Náš pokrm je o něco řidší verzí, i když zapečení mozzarelly na těchto závitcích dodá chuť a ruměnec.
Ingredience
400 g mletého hovězího masa
5 brambor
1 velká červená paprika
1 velká zelená paprika
2 cibule
1 stroužek česneku
2-3 vejce
50 g mouky
1 malý svazek petrželky
Koření: kmín, tymián, sladká a pálivá paprika.
Sůl, pepř
Olej na smažení
Brambory k večeři
Brambory nastrouhejte na cedníku a vymačkejte je, aby z nich vytekla voda. Shromážděte ji do mísy a nechte odstát. Tekutou šťávu slijte, škrob ponechte na dně. Přidejte brambory a promíchejte.
Nakrájejte jednu zelenou a červenou papriku a po jedné cibuli na malé kostičky. Přidejte je k bramborám. Prolisujte do nich česnek.
Vejce rozklepněte do mísy, přidejte mouku a sůl. Uhněteme lepkavou hmotu. Dochutíme tymiánem a kmínem.
Plech vyložte pečicím papírem. Vymažte ho olivovým olejem a položte na něj bramborovou směs. Urovnejte ji tak, aby pokryla celý plech vrstvou silnou necelý centimetr.
Plech vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte asi 20 minut, dokud nebude směs suchá. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a nakrájejte zbývající zeleninu.
Na oleji osmahněte mletou zeleninu. Když začne hnědnout, přidejte cibuli a poté papriku a smažte, dokud zelenina nezměkne. Dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a kmínem.
Smaženici dejte stranou, aby vychladla. Nakrájejte dresinky na šest kousků. Na každý z nich položíme porci masa a srolujeme. Závitky vložte do žáruvzdorné formy vymazané olejem. Posypeme mozzarellou a pečeme dalších 15 minut, přičemž teplotu snížíme na 180 stupňů.