Mnoho lidí si kynuté buchty spojuje s dětstvím a útulnou domácí atmosférou. Do těchto chvil se můžete snadno vrátit s kynutými buchtami, které potěší jednoduchostí přípravy a chutí jako od babičky. Seznamte se s tímto jedinečným receptem, ke kterému se budete jistě pravidelně vracet.
Kynuté rohlíky, zvláště vytažené přímo z pece, mají jedinečnou vůni a chuť, která vyvolává vzpomínky na dětství strávené u babičky . Koneckonců právě babička nejčastěji podávala nadýchané buchty, které však vyžadují hodně trpělivosti při přípravě, aby byly tak chutné. Proto stojí za to znát recept, díky kterému budou kynuté rohlíčky pokaždé vynikající a umožní vám vrátit se do bezstarostných časů.
Kynuté rohlíčky jako u babičky. Všestranný recept známý po desetiletí.
Klasické kynuté rohlíčky jsou univerzálním pečivem, které se hodí k mnoha příležitostem. Hodí se jak ke snídani, tak k odpolední svačině. Dají se jíst samotné nebo namazané marmeládou či čokoládovým krémem. Je to také chutná svačina, na které si jistě pochutná celá rodina. Zejména proto, že si je většina lidí spojuje s příjemnou atmosférou plnou tepla a lásky.
Vždyť kynuté pečivo bývá spojováno s dobrotami babiček, které si daly záležet na tom, aby těsto bylo dobře uhnětené a pak upečené, takže příjemná vůně pečiva naplnila celý dům.
Stojí tedy za to vrátit se do bezstarostných časů s chutí a vůní úžasných kynutých buchet, které budou jako od babičky. Stačí je připravit podle tohoto receptu a určitě budou vynikající a stanou se pravidelnou součástí jídelníčku vaší rodiny.
Recept na kynuté rohlíčky. Jak je připravujete vy?
Kynuté těsto vyžaduje trpělivost a správnou kombinaci poměrů surovin, proto je nejlepší připravit ho podle osvědčeného receptu. Zde je jeden, díky kterému budou rohlíčky jako od vaší babičky. K tomuto účelu budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g pšeničné mouky
- 250 g mléka (teplého)
- 50 g cukru
- 50 g másla
- 26 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 žloutek na namazání vršků buchet
- 1 lžíce mléka na potření
Způsob přípravy:
Nejprve rozdrobíme droždí v míse, přidáme cukr a teplé mléko. Vše promícháme a necháme 10 minut kynout, aby droždí mohlo pracovat. Mezitím do jiné mísy prosejte mouku a sůl a poté přidejte směs s droždím. Začněte hníst těsto a postupně přidávejte rozpuštěné máslo.
Když je těsto hladké a pružné, přikryjte ho utěrkou a nechte ho asi hodinu na teplém místě, aby mohlo zvětšit svůj objem. Po této době z něj vytvarujte malé válečky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Opět je přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut odležet.
Po této době je potřete rozšlehaným žloutkem, posypte oblíbenou polevou a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Doba pečení by měla být asi 15-20 minut, dokud buchty nezískají zlatavou barvu.
V případě těchto buchet je můžete udělat klasické nebo přidat náplně, jako je džem, jablka nebo čokoládový krém. Můžete je také později potřít oblíbenými náplněmi, takže tyto kynuté buchty jsou ideální pro mnoho příležitostí.