Na domácí večírek se vyplatí přinést si něco k pití a něco k jídlu. Nejlepší je, když obě tyto nabídky jdou ruku v ruce. studené nohy jsou známé…… Tady se dozvíte, jak je vaří a dochucuje, aby byly vynikající.
Studené nohy bez želatiny
Pokrm jako studené nohy je často spojován s večírky 70. a 80. let 20. století. Hojně pokapané octem nebo citronovou šťávou chutnaly skvěle jako studený předkrm před potřením nebo bigosem. A stojí za to si tento pokrm zopakovat, ale soustředit se na kvalitní produkty a zdařilý recept.
Recept na studená stehýnka
Spousta zeleniny, správný výběr masa a poměry koření – to vše dělá studené nohy opravdu chutnými.
Ingredience:
- 1 vepřové koleno (asi 1,5 kg),
- 3 vepřové ocásky,
- 2 vepřové kýty,
- 3 střední mrkve,
- 2 petržele,
- ½ malého celeru,
- 1 cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 5 zrnek nového koření,
- 3 bobkové listy,
- 1 čajová lžička zrnek pepře,
- 1 lžíce soli.
Příprava:
- Maso namočte na několik hodin do studené vody. Poté je vložte do malého hrnce a zalijte studenou vodou.
- Měla by sahat mírně nad maso. Přidejte nahrubo nakrájenou zeleninu a koření. Vše přiveďte k varu.
- Poté snižte teplotu na minimum a maso vařte 3,5 hodiny. Uvařené maso opatrně vyjměte z vývaru, odstraňte kosti a nakrájejte na menší kousky.
- Kousky masa naaranžujte do malých misek a zalijte je vývarem. Uložte na několik hodin na chladné místo.