Nevyhazujte pomerančovou kůru. Bude z nich skvělá svačina.

Pomeranče jsou v České republice určitě jedním z nejoblíbenějších citrusových plodů. Připravujeme z nich lahodnou šťávu a také je používáme jako chutnou přísadu do ovesných kaší nebo salátů. Nejčastěji však slupky končí v odpadu, a to je velká chyba. Naučte se, jak si vyrobit lahodnou pomerančovou kůru na dezert.

Pomerančová kůra na dezert – přísady

Většina lidí si pomerančovou kůru spojuje s přidáváním do vánočního cukroví a pečiva. Lze ji ale použít i k přípravě chutné každodenní svačinky. Navíc k ní stačí jen dvě ingredience, které najdete téměř v každé kuchyni. Pokud si chcete připravit pomerančovou kůru do moučníku, budete potřebovat:

  • pomeranče,
  • cukr.

Pokud máte rádi koření, můžete do tohoto receptu přidat špetku skořice, hřebíčku nebo kardamonu nebo dokonce svou oblíbenou směs koření.

Jak připravit pomerančovou kůru do dezertu?

Nejprve pomeranče pečlivě oloupejte a spařte. Jde o to, abychom se zbavili koncentrovaných konzervačních látek. Ty sice dovnitř neproniknou, ale pokud chcete kůru jíst, musíte se jich zbavit. Poté můžete ovoce odšťavnit nebo oloupat. Slupky nakrájejte na velké proužky, zalijte je studenou vodou, přikryjte a nechte na tmavém místě asi 6 hodin. Po uplynutí této doby slupky slijte, opět zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Poté pomerančovou kůru sceďte a nechte vychladnout.

Vychladlou pomerančovou kůru zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Scedíme a ještě jednou zchladíme. Vychladlé pomeranče zvažte. Odvažte stejné množství cukru a vody jako kůry. Vodu nalijeme do hrnce se silným dnem nebo hluboké pánve a přivedeme k varu. Přidejte cukr. Když se cukr zcela rozpustí, přidáme do vroucího sirupu pomerančovou kůru. Vařte, dokud se cukr zcela nezredukuje. Pomerančovou kůru zalitou sirupem položte na pečicí papír a posypte oblíbeným kořením. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *