Řízky dělám úplně jinak, jsou levnější než klasické řízky nebo sekaná, a přitom jsou mnohem zdravější. Prozradím vám tajemství, není v nich ani gram masa a jsou tak lahodné, že bych je nejraději jedla každý den. Jsou bohaté na živiny, zasytí na dlouhou dobu, zrychlují metabolismus a mohou také snižovat hladinu cholesterolu. Přesvědčila jsem vás? Podívejte se na můj osvědčený recept na lahodný pokrm.
Někdy se stane, že klasická česká kuchyně, těžká, tučná a kalorická, prostě není pro nás.
Kotlety z mletého masa, vepřové kotlety, vařená kolena můžeme na chvíli nechat stranou. Proto se poohlížíme po jiných, nových pokrmech, nejlépe za sníženou cenu. Naštěstí je výběr obrovský, zejména pokud si vybereme vegetariánská jídla. Tímto způsobem eliminujete nemalé výdaje na nákup masa. A získáte mnohem zdravější pokrm.
Ingredience na čočkové a pórkové řízky
Věnujte pozornost produktům potřebným k přípravě řízků. Spíše se jedná o ty, které máte doma každý den. Snad jen sladké brambory nejsou hlavní surovinou. Také koření je trochu jiné než standardní, protože je v něm kajenský pepř, kmín a indické koření garam masala. I když je doma nemáte, jsou snadno k dostání ve většině obchodů.
- 200 g červené čočky (asi 1 hrnek)
- 1 por.
- 1 cibule
- 1 sladká brambora
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- hrst petrželky
- citronová šťáva
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička koření garam masala
- 50 g strouhanky (asi půl šálku)
- 2 čajové lžičky kvásku
- rostlinný olej na smažení
Jak připravit čočkové a pórkové řízky?
- Čočku nasypeme do síta, důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou a několikrát rukou promícháme. Vložíme ji do mísy, zalijeme vodou a odstavíme.
- Odstraňte pórek, všechny bílé a mírně zelené části. Rozkrojte ho podélně na polovinu a důkladně ho propláchněte mezi listy. Takto nakrájený ho lze snadno opláchnout vodou, aby se odstranil písek mezi nimi. V místech, kde vidíte více nečistot, můžete listy od sebe i lehce oddělit. Nakrájejte je na poloviční plátky. Připravte si větší mísu a vložte ji do ní.
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky a přidejte ji do mísy s pórkem.
- Sladké brambory a mrkev oloupejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte je k ostatní zelenině.
- Stroužky česneku prolisujte přímo do mísy. Můžete je také nastrouhat do malých otvorů. Přidejte kayenský pepř. Pokud ho nemáte rádi ostrý, vynechejte ho nebo jeho množství snižte, ale ke sladkým bramborám a mrkvi se skvěle hodí. Místo něj můžete použít také chilli vločky nebo čerstvé papričky, pak se můžete rozhodnout, kolik semínek přidáte, protože právě ony jsou zodpovědné za jeho pálivost. Přidejte také kmín, garam masalu (nebo kari, pokud ji nemáte) a sůl. Důkladně promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte 2-3 lžíce olivového oleje. Vložte na něj všechnu zeleninu z mísy. Smažte je na středním plameni asi 10 minut nebo dokud nejsou měkké, ale mně to obvykle trvá tak dlouho. Neustále míchejte, tyto ingredience nepustí moc šťávy, takže se mohou snadno připálit. Přendejte je z pánve do mísy.
- Z čočky slijte vodu a vložte ji do mixéru s nožem, který potraviny dobře rozmělní na homogenní hmotu. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, asi 2-3 polévkové lžíce. Přidejte také hrst dobře omyté a osušené petrželky. Míchejte, dokud čočková zrnka nezmizí. Pro jistotu dodám, že čočka se předem nevaří.
- Čočkovou směs vložíme do mísy, přidáme strouhanku a jedlou sodu a důkladně promícháme.
- Na pánvi rozehřejeme olej, měl by pokrývat celou její plochu a čočkové a pórkové řízky by v něm měly být zcela ponořené, ale zatím se nejedná o smažení. Přibližně by měl dosahovat 1 cm. Na dřevěnou lžíci nakapejte část směsi, hlavní je, aby byly srovnatelné velikosti. Pak ji rukou vyndám a tvořím z ní řízky z mletého masa. A někdy v rohlíku něco jako rybí prsty, ale jen když je podávám s omáčkou. Smažím je několik minut z obou stran, měly by být dobře propečené. Pak je nezapomeňte položit na talíř vyložený papírovými utěrkami. Přebytečný tuk je třeba odsát, protože ho bylo hodně. Hotové čočkové a pórkové řízky můžete podávat samotné (s omáčkou) nebo jako kompletní večeři s brambory a salátem.