Moje fazole jsou vždy lehce stravitelné a chutné. A to díky přísadě, kterou přidávám do vody.

Fazole jsou královnou polévek a salátů, ale plynatost, kterou způsobují, často od jejich konzumace odrazuje. Existují však osvědčené postupy, které ti umožní vychutnat si chuť luštěnin bez nepříjemných příznaků. Co dělat, aby fazole nenadýmaly? Udělejte to tímto způsobem a vašemu žaludku to prospěje.

Jackova kráska, černé, červené nebo pinto fazole – každý z těchto druhů je skutečným pokladem přírody. Lusky nás svádějí nejen rozmanitostí chutí a barev, ale také jedinečnou výživovou hodnotou. Jsou ideální pro vegetariánskou kuchyni jako náhrada masa a zároveň obohacují denní jídelníček o mnoho cenných ingrediencí. Vyhýbáte se luštěninám ze strachu z nadýmání žaludku? Prozradím vám jednoduchý trik, který vám pomůže na tento problém zapomenout.

Proč jíst fazole? Existuje mnoho důvodů

Fazole jsou skutečnou výživovou bombou. Bez ohledu na odrůdu obsahuje hodně rostlinných bílkovin, které tvoří až 22 %. jejího složení. Je to vynikající alternativa k masu, i když je třeba mít na paměti, že jí chybí některé aminokyseliny přítomné v živočišných produktech. Fazole obsahují vitaminy skupiny B, stejně jako C a E, a lusky obsahují také vitamin A a karoten.

Tím však její přínosy nekončí. Tato zelenina má antioxidační vlastnosti, chrání játra a podporuje regulaci hladiny inzulínu. Má také pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, snižuje hladinu LDL a zvyšuje hladinu HDL. Fazole mohou také snižovat krevní tlak a podporovat střevní peristaltiku. Její mladé lusky jsou nízkokalorické, takže jsou ideální pro použití v různých redukčních dietách. U sušených fazolí si sice musíte dávat pozor, jsou kaloričtější, ale dlouhotrvající pocit sytosti, který poskytují, je nenahraditelný.

Co dělat, aby fazole nenadýmaly? Existuje na to účinný trik

Nadýmání břicha je „temnou stránkou“ konzumace luštěnin. Na vině jsou oligosacharidy, tedy cukry obsažené ve fazolích, které lidské tělo nedokáže strávit. Když se dostanou do tlustého střeva, tam přítomné bakterie je přemění na plyny, které, jak víme, musí nějak opustit naše tělo. To je často dost nepříjemné, zejména když jsme mimo domov a mezi lidmi. Naštěstí existuje skvělý způsob, jak si chuť luštěnin vychutnat bez obav. Stačí použít. Jedlou sodu.

Začněte tím, že namočíte fazole. Do každé sklenice fazolí nasypte půl lžičky jedlé sody, zalijte vodou (měla by sahat k semínkům několik centimetrů) a nechte přes noc. Ráno fazole důkladně propláchněte a uvařte jako obvykle. Nemáte čas si lehnout? Nic není ztraceno. Zrna můžete ihned vhodit do hrnce s jedlou sodou. Potřebné množství nasypte do vody, přiveďte k varu a vařte do změknutí. Nakonec zrna propláchněte, abyste odstranili zbytky jedlé sody. Tímto postupem si zrna nejen zachovají svou výživovou hodnotu, ale budou také snadněji zatěžovat trávicí systém. Jednoduché, že?Moje fazole jsou vždy lehce stravitelné a chutné. A to díky přísadě, kterou přidávám do vody.

TIP: Aby byly fazole ještě lépe stravitelné, vyplatí se přidat do vaření koření, jako je majoránka, kmín nebo bobkový list. Můžete také přidat plátek zázvoru, který má zahřívací účinky a podporuje trávicí systém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *