Před několika lety byl tento pokrm velmi oblíbený, ale dnes na něj mnoho lidí zapomnělo. Zapečené fazole se rychle vrátí do módy. Nejenže vás v chladném dni zahřeje, ale dodá vám i spoustu cenných živin.
Stojí za to oprášit zapomenuté recepty a vrátit je do módy. Nejde jen o placky nebo vejce v hořčičné omáčce, ale také o pečené fazole. Dr. Bartek Kulczynski, odborník na výživu a potravinářský technolog, označil tento pokrm za jeden z nejzdravějších v české kuchyni.
Zapomenuté pečené fazole
Česká kuchyně je plná poměrně těžkých jídel. To však neznamená, že je sama o sobě škodlivá. Dr. Bartek Kuczynski vyzdvihl zapečené fazole mezi tradičními českými pokrmy, které byly nejoblíbenější v dobách stagnace.
Tento nenápadný pokrm potěší bohatstvím vlákniny, mimořádně cenné složky každodenní stravy. Vláknina pomáhá detoxikovat organismus, a tím udržuje v chodu trávicí systém. Snižuje také riziko vzniku rakoviny střev až o 26 %. Kromě vlákniny obsahují fazole také draslík, který je nezbytný pro správnou funkci našeho těla, zejména nervového a svalového systému.
– Pečené fazole jsou jedním z nejlepších „potravinových“ zdrojů lykopenu, který má silný vliv na zdraví, a hořčíku, který v lidské stravě notoricky chybí,“ zdůrazňuje Bartek Kuczynski.
Vědecké studie prokázaly, že konzumace velkého množství lykopenu může muže chránit před vznikem rakoviny prostaty. Podobně působí i luštěniny, například fazole. Kromě toho jsou v něm obsažena i rajčata, takže výživová hodnota tohoto kultovního pokrmu se ještě zvyšuje.
Vraťte nevýraznému pokrmu popularitu
Fazole však nejsou všechny stejné. Abyste plně využili jejich nutriční výhody, vyplatí se je vhodně připravit.
– Chcete-li zdůraznit zdravotní prospěšnost pečených fazolí, měly by fazole a rajčatové produkty zabírat většinu prostoru na pánvi. „Maso by mělo být chuťovým doplňkem,“ říká Dr. Bartek Kulczynski.
Pokud chcete lehčí pokrm, můžete klobásu a slaninu nahradit kuřecími nebo krůtími řízky. Nic vám však nebrání přidat k fazolím kvalitní klobásu. Základem by měla být zelenina. Tento pokrm můžete jíst 1-2krát týdně – prospěje vašemu zdraví.