Často jste přemýšleli o pečení medovníku na víkend , ale zdálo se vám to příliš časově náročné? Mějte tento názor. Tento koláč je považován za předchůdce perníku, takže víme, že to nebude snadné. Můžete však udělat jednodušší verzi a bude v něm med, i když ne v takovém množství jako v klasickém receptu. A krém? Zde jsou povoleny různé variace.
V posledních letech se na medovník poněkud zapomínalo a často byl na konci seznamu dortů plánovaných na svátky. Je to proto, že jeho pečení trvá velmi dlouho. Jedná se o dort složený z tenkých koláčů proložených krémem na bázi smetany. To naznačuje tradiční recept, protože dnes existuje mnoho jednodušších způsobů přípravy medového dortu.
Zpět k tradici
Miodownik je stále oblíbenější. Přestože se stále objevují recepty na nové moučníky, ochotně se vracíme ke klasice, jako je dlouho zrající perník nebo medovník. Dříve byly na svátečních stolech častější a nám jejich chuť chybí. Zvlášť když medovník je prostě vynikající. Tenké kůrky medovníku proložené lahodným krémem se prostě rozplývají v ústech. Klasický krém na tento dezert se vyráběl na bázi smetany, novější varianty používají krémy na bázi krupice nebo kajaku. Jednou z vrstev může být také švestková marmeláda.
Dokonce i drobky zmizí
Samozřejmě se nedá říct, že by šlo o velmi rychlý recept. Je však třeba upéct až pět koláčů a pak je dobře vychladit. Příprava krému je však jednodušší než u klasické verze. Miodownik má nádhernou chuť kajmaku, je měkký a nesmírně aromatický. Velmi rychle zmizí, ale nebudete litovat jediné chvíle strávené jeho přípravou.
Medový dort s kajmakem a pudinkem
Ingredients:
- Složení: 2 vejce,
- 250 g moučkového cukru,
- 3 lžíce medu,
- 120 g másla,
- 600 g pšeničné mouky,
- plochá lžíce jedlé sody,
- 1 lžíce 10% octa.
Krém:
- 850 ml mléka,
- 2 vanilkové pudinky,
- 500 g kajmakové hmoty,
- 200 g másla,
- 120 g vlašských ořechů.
Postup přípravy:
- Do hrnce dáme moučkový cukr, med a máslo. Zahříváme na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Poté můžete přidat smíchanou jedlou sodu a ocet. Za stálého míchání vařte několik minut. Odstavte na 5 minut.
- Nyní do vzniklé hmoty přidejte vejce a mouku. Hmotu prohněťte a vyložte ji na prkénko nebo desku posypanou moukou. Rozdělte ji na 5 stejných dílů a každý z nich rozválejte na kousky pergamenového papíru (předem obložte dno pečicí formy, kterou používáte). Pergamenový papír nastříhejte tak, aby byl materiál pouze pod kůrkou.
- Nyní vložte hmotu (spolu s pečicím papírem) do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 6 minut. Takto upečte každý z 5 koláčů. Nechte vychladnout a odstraňte pergamenový papír.
- Do hrnce nalijte 600 ml mléka a přiveďte ho k varu, ve zbytku rozpusťte pudink. Když se mléko začne vařit, vlijte do něj pudink. Promíchejte. Zahuštěný krém sundejte z hořáku a nechte ho vychladnout.
- Měkké máslo smíchejte s vychladlým pudinkem. Nakonec přidejte kajmak (1 lžíci si nechte stranou).
- Nyní vložte do formy první vršek a rozetřete na něj krém. Tímto způsobem vytvarujeme celý medovník. Poslední „patro“ by měla tvořit kajak-pudinková hmota.
- Ohřejte poslední lžíci kaimaku a rozetřete ji na vrchol. Posypeme jej nasekanými ořechy. Přes noc vychladíme v lednici.