Lepší než vývar a rajčatová polévka. Gyros polévka se snadno připravuje a má úžasnou chuť.

Polévka gyros je známé jídlo s orientální příchutí. Je hřejivá a sytá a skládá se z jednoduchých surovin zpracovaných nekomplikovaným způsobem.

Polévka s příchutí gyros

Ještě před dvěma desetiletími bojoval kebab s „číňanem“ a pizzou o první místo na našem jídelníčku rychlého občerstvení. Dnes je však ve své kategorii nejsilnějším hráčem. A příchuť kebabu nebo gyrosu, dvou příbuzných pokrmů, pevně zakořenila i v dalších kategoriích.

Odtud pramení nápady na nejrůznější druhy gyrosových salátů, stejně jako na tento druh polévky . Nápaditá kombinace chutí osloví každého příznivce moderní polské kuchyně. Takto se jídlo připravuje každý den v mnoha českých domácnostech.

Recept na orientální polévku

Vepřové maso a gyros nejdou dohromady – toto orientální koření pochází z oblasti, kde se tento druh masa nejí. Proto použijeme drůbeží maso, hlavní je, aby bylo dostatečně tučné.

Ingredience

1,5 kg drůbežího stehenního masa

1 červená paprika

1 žlutá paprika

3 velké cibule

1 chilli paprička

3 stroužky česneku

500 ml cikánské omáčky (nebo rajčatové passaty)

1 balíček koření gyros

50 ml oleje (+ na smažení)

Volitelně: 1-2 cibulové polévky z balíčku.

400 ml šlehačky nebo kokosového mléka

Sůl, pepř, tymián

Polévka s příchutí gyros

Kuřecí maso nakrájejte poměrně najemno a vložte do mísy. Zalijte olejem a posypte gyros kořením vaší oblíbené značky . Promíchejte a nechte alespoň hodinu marinovat.

Nakrájejte papriku na kostičky a cibuli na tenké proužky. Nakrájejte chilli papričky. Na pánvi rozehřejte tuk a maso na něm osmažte do hněda, přidejte prolisovaný česnek.

Maso přendejte do velké pánve. Krátce osmahněte cibuli a chilli papričku a vyjměte je z pánve i s tukem. Přidejte papriku, zalijte vodou a na mírném ohni přiveďte k varu.

Během vaření přidejte passatu nebo romskou omáčku, kokosové mléko nebo smetanu a volitelné polévky v prášku. Vařte přibližně hodinu. Po této době podle chuti okořeňte a vařte dalších 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *