Polévka gyros je známé jídlo s orientální příchutí. Je hřejivá a sytá a skládá se z jednoduchých surovin zpracovaných nekomplikovaným způsobem.
Polévka s příchutí gyros
Ještě před dvěma desetiletími bojoval kebab s „číňanem“ a pizzou o první místo na našem jídelníčku rychlého občerstvení. Dnes je však ve své kategorii nejsilnějším hráčem. A příchuť kebabu nebo gyrosu, dvou příbuzných pokrmů, pevně zakořenila i v dalších kategoriích.
Odtud pramení nápady na nejrůznější druhy gyrosových salátů, stejně jako na tento druh polévky . Nápaditá kombinace chutí osloví každého příznivce moderní polské kuchyně. Takto se jídlo připravuje každý den v mnoha českých domácnostech.
Recept na orientální polévku
Vepřové maso a gyros nejdou dohromady – toto orientální koření pochází z oblasti, kde se tento druh masa nejí. Proto použijeme drůbeží maso, hlavní je, aby bylo dostatečně tučné.
Ingredience
1,5 kg drůbežího stehenního masa
1 červená paprika
1 žlutá paprika
3 velké cibule
1 chilli paprička
3 stroužky česneku
500 ml cikánské omáčky (nebo rajčatové passaty)
1 balíček koření gyros
50 ml oleje (+ na smažení)
Volitelně: 1-2 cibulové polévky z balíčku.
400 ml šlehačky nebo kokosového mléka
Sůl, pepř, tymián
Polévka s příchutí gyros
Kuřecí maso nakrájejte poměrně najemno a vložte do mísy. Zalijte olejem a posypte gyros kořením vaší oblíbené značky . Promíchejte a nechte alespoň hodinu marinovat.
Nakrájejte papriku na kostičky a cibuli na tenké proužky. Nakrájejte chilli papričky. Na pánvi rozehřejte tuk a maso na něm osmažte do hněda, přidejte prolisovaný česnek.
Maso přendejte do velké pánve. Krátce osmahněte cibuli a chilli papričku a vyjměte je z pánve i s tukem. Přidejte papriku, zalijte vodou a na mírném ohni přiveďte k varu.
Během vaření přidejte passatu nebo romskou omáčku, kokosové mléko nebo smetanu a volitelné polévky v prášku. Vařte přibližně hodinu. Po této době podle chuti okořeňte a vařte dalších 20 minut.