Rychlé recepty na ovocné koláče máme nejraději. V této variantě připravujeme bohatý piškotový dort. Na pánvi se promění v jablečný koláč.
Rychlý jablečný koláč
Jeden z našich oblíbených koláčů, jablečný koláč , je velmi široký pojem označující mnoho variant jablek v kombinaci s koláčem a někdy i bez něj. Tato variace je tak jednoduchá, že je těžké v ní rozpoznat jablečný koláč. Je však tak lahodná, že stojí za to ji alespoň jednou zkusit připravit.
Zvláště proto, že jeho pečení je velmi rychlé. Dokonce ani nemusíte předehřívat troubu – k přípravě směsi vám stačí pánev a jedna mísa. Tento rychlý koláč se hodí jak na každý den, tak jako dezert pro nečekané hosty.
Rychlý koláč jako dezert
Ilustrace k tomuto receptu pocházejí z kanálu Recept Plus. Autoři připravují jablečný koláč s meruňkovým džemem . Jedná se však o opravdu univerzální recept, který se bude hodit s mnoha druhy ovoce a přísadami.
Ingredience
200 g hladké mouky
3 jablka
1 vejce
150 ml mléka
4 lžíce rostlinného oleje
2 polévkové lžíce džemu podle vlastního výběru příchutě
2 lžičky kypřícího prostředku
Šťáva a kůra z 1 citronu
1 lžíce másla
1 lžička skořice.
Sůl
Jablečný koláč, smažený na pánvi
Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na malé plátky . Vložte je do studené pánve. Přidejte lžíci másla a posypte skořicí.
V míse smíchejte vejce, špetku soli, máslo, druhou porci džemu a citronovou kůru. Promíchejte metličkou nebo robotem. Přidejte mléko a znovu promíchejte. Do mísy prosejte mouku a prášek do pečiva a vypracujte hladké tekuté těsto.
Jablka dejte na středně silný oheň. Když se máslo začne rozpouštět, promíchejte je. Přidejte citronovou šťávu a lžíci džemu. Za občasného míchání vařte, dokud jablka nezačnou karamelizovat a rozpadat se.
Nalijte těsto z mísy do formy. Přikryjte ji pokličkou a pečte na mírném ohni, dokud není těsto na dotek suché. Poté formu přikryjte talířem a obraťte ji. Přendejte těsto zpět do formy a pečte 5 minut z druhé strany. Hotový koláč můžete posypat moučkovým cukrem.