Domácí marcipán je víc než jen lahodná sladká hmota. Skrývá v sobě mnohem víc

Připravte si domácí marcipán z pouhých 3 ingrediencí za 5 minut. Tento recept na tradiční marcipánovou hmotu je přirozeně bez vajec, veganský a bezlepkový a chutná několikanásobně lépe než kupovaná v obchodě.

Marcipán je sladká, chutná hmota. Její výroba je velmi snadná. Stačí smíchat mleté mandle s moučkovým cukrem a trochou vody. Tento recept na domácí marcipán ukazuje, jak snadné je vyrobit tuto slavnou pochoutku od základu! Marcipán je jednou z mých nejoblíbenějších sladkostí, chutná sladce, ale ne příliš, má výraznou mandlovou chuť podobnou amarettu a konzistencí trochu připomíná sušenkové těsto.

Stručná historie marcipánu

Marcipán je v Evropě znám již od středověku. Velmi oblíbený byl v Německu, i když o jeho autorství se přou také Italové a Maďaři. Ve Španělsku je základem vánočního dezertu (zejména v Toledu) a v Portugalsku se z něj vyrábí cukroví ve tvaru ovoce. V Čechách byl znám již na počátku 20. století a byl považován téměř za ušlechtilou pochoutku. Jeho obliba poklesla s nástupem čokolády.

Je marcipán užitečný?

Marcipán se vyrábí z mandlí, které jsou skutečnou pokladnicí vitaminů a minerálů.

  • Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém.
  • Jsou plné vlákniny, která zlepšuje funkci střev.
  • Najdete v nich vitaminy skupiny B, vápník, železo, hořčík, draslík a fosfor.

Recept na domácí marcipán.

Z výše uvedených ingrediencí vyrobíte přibližně 500 g marcipánu. Vodu a mandlové aroma lze nahradit likérem Amaretto, vhodný je také bílý rum. Loupání mandlí trvá nejdéle, takže pokud chcete marcipán vyrobit rychleji, kupte si blanšírované mandle. Marcipán můžete vyrobit i z mandlí bez slupky, ale pak nebude mít jednotnou světlou barvu – budou vidět hnědé kousky slupky. V chuti však není žádný rozdíl. Na tento recept nepoužívejte hotovou mandlovou mouku, protože je příliš suchá. Moučkový cukr nemůžete nahradit cukrem krystal, protože jeho krystalky budou ve hmotě viditelné. Rozemelte ji mixérem nebo mlýnkem na kávu nebo ji kupte již namletou.

Ingredience: mletý moučkový cukr:

  • Přílohy: 250 g mandlí
  • 250 g moučkového cukru
  • 30 ml vody
  • volitelně: půl lžičky mandlového aroma

Způsob přípravy:

  1. Nejprve oloupejte mandle. Abyste je mohli snadno oddělit, vložte je do misky, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát. Po této době je sceďte a oloupejte. Mandle stačí jemně třít prstem – hnědá slupka by měla jít snadno dolů.
  2. Oloupané mandle osušte tak, že je položíte na suchou utěrku.
  3. Mandle rozmělněte pomocí kuchyňského robotu nebo mixéru tak, aby v nich nebyly žádné hrudky (mixér je zde rozhodně lepší).
  4. K mletým mandlím přidejte moučkový cukr, aroma a vodu.
  5. Hmotu prohněteme rukama, až vznikne hladká a homogenní hmota, a vytvarujeme z ní váleček.

Domácí marcipán skladujte v chladničce zabalený v pergamenovém papíru maximálně 3-4 týdny. Marcipán v lednici ztuhne, proto by uhnětená hmota měla být dostatečně měkká.

Chuť marcipánu můžete obohatit přidáním několika ingrediencí:

  • špetka soli zvýrazní sladkost marcipánu.
  • Růžová voda – přidejte malé množství – asi lžičku, protože má velmi intenzivní chuť.
  • semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt.
  • Kakao – přidejte asi lžičku a získáte hnědý marcipán.
  • Čokoláda – nasekaná nebo hrášková.

Na co všechno můžete domácí marcipán použít?

Marcipánová hmota je nepostradatelná na zdobení dortů a sušenek. Díky tomu, že je velmi plastická, lze z ní vyrobit různé ozdoby – od postaviček, hvězdiček, mašliček až po ozdobné listy nebo květy. Marcipánem můžete také potahovat dorty, ale nezapomeňte je nejprve potřít máslovým krémem. Při výrobě marcipánových ozdob nezapomeňte při válení posypat marcipán moukou – použijte moučkový cukr.

Z marcipánu můžete vyrobit lahodné pralinky a přidat ho do mazanců, sušenek, kynutého těsta nebo koláčků. Možností je mnoho. A nezapomeňte, že se dá jíst syrový nebo pečený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *