Vezmu si vepřovou plec a houby. Je to nejlepší teplé jídlo na Silvestra.

Přátelé vás pozvali na silvestrovský večírek, ale vy ještě nevíte, co uvařit? Tento jednoduchý pokrm se mi vždycky osvědčí. Už teď se všichni ptají, jestli bude i letos.

Teplý pokrm během večírku je již silvestrovskou tradicí. Je známo, že v tuto výjimečnou noc se večírky často protáhnou až do rána. A když jsou všichni unavení a hladoví, teplé jídlo podávané po půlnoci je ideální. Nikdo neodmítne a často se podávají i přídavky.

Lahodná a pohodlná

Novoroční menu má svá pravidla. Platí to i pro teplá jídla. Mělo by to být takové, které prakticky nevyžaduje přísady, protože komu se bude chtít ohřívat několik hrnců. Nejlepší je podávat je v malých talířích, protože při návštěvě nejíme vždy u stolu. Mělo by být chutné, ale také pohodlné. Abyste mohli jíst jen vidličkou. Není tedy divu, že hovězí stroganoff je hitem na večírcích už léta.

Guláš se vždycky povede

Hovězí stroganoff se často podával na Silvestra. Byl považován za jídlo s cizokrajnou příchutí. Moji rodiče ho vždy vařili pro hosty, vždy v co největším hrnci. Věděli, že budou porce navíc. A tak jsem byla od dětství přesvědčená, že jídlo jako guláš se skvěle hodí k nadívání a ohřívání. I když už silvestrovské noci nejsou mrazivé a zasněžené, taková jídla jsou stále výborná.

Nyní volím guláš s houbami a zeleninou. Místo drahého hovězího masa volím také vepřové. Má úžasnou chuť s mnoha přísadami. Stejně jako moji rodiče ho vařím s předstihem. Na oslavě ho pak jen ohřeji a rozprostřu na talíře.

Guláš s houbami je dobré teplé jídlo na Nový rok.

Ingredience: 1:

  • Potřebujeme: 800 g vepřové plece,
  • 250 g žampionů,
  • 2 červené papriky,
  • 1 žlutá paprika,
  • 1 cuketa,
  • 2-3 mrkve,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 červené cibule,
  • 600 ml masového vývaru,
  • 1 plechovka nakrájených rajčat,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • sladká a pálivá paprika podle chuti,
  • oregano podle chuti,
  • tymián podle chuti,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • olej na smažení,
  • 4-5 lžic mouky na obalení masa,
  • petržel na podávání.

Postup přípravy: Maso se nakrájí na kostičky, které se nacházejí na pánvi:

  1. Příprava zeleniny: mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na proužky. Podobně nakrájejte cuketu.
  2. Žampiony opláchněte a nakrájejte na malé plátky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, houby na něm osmahneme a okořeníme pepřem. Když jsou houby měkké, přidejte na pánev mrkev a papriku. Promíchejte a několik minut smažte.
  4. Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Obalte je v mouce.
  5. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Česnek nakrájejte nadrobno.
  6. V pánvi se silným dnem rozehřejte olej. Osmahněte cibuli, přidejte česnek a poté maso. Smažte je několik minut.
  7. K masu přidejte připravené houby a zeleninu. Vše zalijte vývarem.
  8. Guláš dusíme asi 30 minut. Po této době přidejte plechovku rajčat a rajčatový protlak, guláš dochuťte kořením.
  9. Dusíme na mírném ohni ještě půl hodiny.
  10. Podávejte s jemně nasekanou petrželkou a bagetou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *