Trik pro snadné loupání vajec. Díky němu půjde kůrka hned dolů.

Vejce natvrdo můžeme jíst na mnoho různých způsobů. Největším problémem není samotné vaření, ale čištění. Často se nechceme vzdát bílků a vejce nejenže vypadá nevzhledně, ale navíc se jím plýtvá. Jak se s tím vypořádat?

Vejce natvrdo, například nakrájená na plátky na sendviči, se dají jíst jako příloha k salátům (včetně ikonického zeleninového ) nebo jiným pokrmům (hodí se k polévkám, a to nejen k typickým polským, ale také například k asijskému ramenu).

Doba přípravy závisí na velikosti vejce a na tom, zda bylo skladováno v lednici. V průměru však pro bílky a především žloutky stačí 5 až 10 minut. Co tedy dělat? Po vychladnutí je třeba je oloupat. A tady můžeme narazit na největší problémy.

Některé vaječné skořápky se někdy dokonce samy od sebe odlepí, zatímco jiné se zdají být přilepené lepidlem. Starší vejce se obvykle loupou snadněji, protože mají jen slabší blánu, která drží skořápky na místě. Pokud jsme tedy koupili čerstvá vejce, měli bychom se připravit na problémy s loupáním.. pokud nepoužijeme vhodný patent.

Jak uvařit skořápky vajec natvrdo bez problémů?

Stačí přidat lžíci octa na litr vody. Webové stránky Pysznosci.pl ujišťují, že ocet bude působit jako přírodní zlepšovák. Chuť vejce nebude ovlivněna, protože skořápka ji ochrání.

„Při vaření vajec ve vodě s octem dochází v kyselém prostředí k mírné denaturaci bílkovin a skořápka se stává poréznější. Z tohoto důvodu se po uvaření a vychladnutí skořápka oddělí téměř nezávisle na bílku. snadné čištění, vyhnete se poškození bílku, který se často lepí na skořápku.“

Místo octa můžete také přidat špetku soli, která proces čištění rovněž usnadní. A pokud nějakým zázrakem žádnou z těchto ingrediencí doma nemáme, můžeme vyzkoušet „mechanický“ trik. A nemluvíme o poklepávání lžičkou na samotnou skořápku (to může později také pomoci).

Vejce po uvaření vhodíme do nádoby se studenou vodou (můžeme to udělat ve stejném hrnci, předem zalitém vroucí vodou, jako na videu výše), například do sklenice, přikryjeme ho rukou nebo talířkem a zatřeseme s ním. Rozdíl teplot a také to, že se voda dostane pod skořápku, velmi usnadní čištění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *