Sultánský koláč je lepší než makový koláč a perník. Dělám je každý rok na Silvestra.

Na Silvestra se vyplatí udělat výborný koláč. Sultánský koláč je u nás doma už léta oblíbený. Čokoládový s kokosem, ořechy a datlovými pusinkami potěší svou chutí. Pochoutka se rozplývá v ústech. Nikde jinde takový dort nenajdete a navíc se snadno peče.

Sultánův dort doporučujeme na Silvestra.

Krásnou tradicí u nás doma je pečení dortu na Silvestra. Sultánův dort je oblíbeným pohoštěním již mnoho let. Má také čokoládový krém a skořici . Navíc kokosové a ořechové pusinky. Sladkost datlí je zředěna trochou rybízové marmelády.

To vše je prostě úžasně lahodné a na stole to vypadá krásně. Dort „Sultán“ potěší chuť každého gurmána. Je ideální na Nový rok, má lahodnou chuť a vypadá velkolepě.

Jak upéct dort „Sultán“?

Ingredience na dort:

Sultánovy ingredience: 4 vejce

½ hrnku cukru

¾ hrnku prosáté mouky

2 lžíce prosátého kakaa

1 lžička skořice

1 lžička prášku do pečiva

½ lžičky jedlé sody

Ingredience na kokosové pusinky:

Složení: 2 bílky

špetka soli

½ šálku cukru

100 g kokosových hoblin

Ingredience na arašídové pusinky::

Složení: 2 bílky

špetka soli

½ hrnku cukru

100 g jemně nasekaných vlašských ořechů

Ingredience na krém:

Složení: 1 polévková lžíce kakaa

2 lžíce bramborové mouky

2 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

4 žloutky

½ litru mléka

50 g datlí

100 g hořké čokolády

200 g měkkého másla

Ingredience na punč:

Složení: 1 polévková lžíce instantní kávy

1 lžička cukru

¾ šálku horké vody

Také:

Potřebujete: 400 g rybízového džemu

vlašské ořechy

kokosové hobliny

Přípravu dortu začněte přípravou základu. Vejce vyšlehejte s cukrem a solí. Do samostatné mísy dejte prosátou mouku, kakao, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu a důkladně promíchejte. Směs vlijte do rozšlehaných vajec a promíchejte. Směs nalijte do formy o rozměrech 22×33 cm. Těsto rozetřete a pečte 40 minut při 170 stupních.

Pokračujte v přípravě kokosových pusinek. Ušlehejte bílky se solí, postupně přidejte cukr a kokosové hobliny a promíchejte. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia 25 minut. Nyní připravíme ořechové pusinky. Vyšleháme bílky se solí a cukrem. Přidáme ořechy, promícháme a pečeme při 180 stupních 25 minut.

Dort Sultán, tj. bohatý silvestrovský.

Nyní je čas připravit krém. Do hrnce přidáme kakao, bramborovou mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidáme žloutky a mléko a promícháme. Postavte na mírný oheň a míchejte, dokud nezhoustne. Směs dejte stranou, aby vychladla. Datle nakrájejte na menší kousky. Totéž udělejte s čokoládou. Vyšlehejte máslo a postupně přidávejte vychladlý krém. Přidejte nasekané datle a čokoládu a promíchejte.

Připravte punč. Kávu naplňte horkou vodou, přidejte cukr a nechte vychladnout. Nyní začněte těsto vrstvit po vrstvách . Piškoty rozkrojíme na polovinu, namočíme do punče, přidáme polovinu krému a rozetřeme. Rozložíme kokosové pusinky, přitiskneme je a potřeme rybízovou marmeládou. Rozložíme ořechové pusinky, přitiskneme je a potřeme zbylým krémem. Vyložte druhou část piškotu, přitlačte a namočte do punče. Potřeme džemem, polevou, posypeme hoblinami a ořechy. Dort „Sultán“ je připraven k podávání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *