Na Silvestra se vyplatí udělat výborný koláč. Sultánský koláč je u nás doma už léta oblíbený. Čokoládový s kokosem, ořechy a datlovými pusinkami potěší svou chutí. Pochoutka se rozplývá v ústech. Nikde jinde takový dort nenajdete a navíc se snadno peče.
Sultánův dort doporučujeme na Silvestra.
Krásnou tradicí u nás doma je pečení dortu na Silvestra. Sultánův dort je oblíbeným pohoštěním již mnoho let. Má také čokoládový krém a skořici . Navíc kokosové a ořechové pusinky. Sladkost datlí je zředěna trochou rybízové marmelády.
To vše je prostě úžasně lahodné a na stole to vypadá krásně. Dort „Sultán“ potěší chuť každého gurmána. Je ideální na Nový rok, má lahodnou chuť a vypadá velkolepě.
Jak upéct dort „Sultán“?
Ingredience na dort:
Sultánovy ingredience: 4 vejce
½ hrnku cukru
¾ hrnku prosáté mouky
2 lžíce prosátého kakaa
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
Ingredience na kokosové pusinky:
Složení: 2 bílky
špetka soli
½ šálku cukru
100 g kokosových hoblin
Ingredience na arašídové pusinky::
Složení: 2 bílky
špetka soli
½ hrnku cukru
100 g jemně nasekaných vlašských ořechů
Ingredience na krém:
Složení: 1 polévková lžíce kakaa
2 lžíce bramborové mouky
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
4 žloutky
½ litru mléka
50 g datlí
100 g hořké čokolády
200 g měkkého másla
Ingredience na punč:
Složení: 1 polévková lžíce instantní kávy
1 lžička cukru
¾ šálku horké vody
Také:
Potřebujete: 400 g rybízového džemu
vlašské ořechy
kokosové hobliny
Přípravu dortu začněte přípravou základu. Vejce vyšlehejte s cukrem a solí. Do samostatné mísy dejte prosátou mouku, kakao, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu a důkladně promíchejte. Směs vlijte do rozšlehaných vajec a promíchejte. Směs nalijte do formy o rozměrech 22×33 cm. Těsto rozetřete a pečte 40 minut při 170 stupních.
Pokračujte v přípravě kokosových pusinek. Ušlehejte bílky se solí, postupně přidejte cukr a kokosové hobliny a promíchejte. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia 25 minut. Nyní připravíme ořechové pusinky. Vyšleháme bílky se solí a cukrem. Přidáme ořechy, promícháme a pečeme při 180 stupních 25 minut.
Dort Sultán, tj. bohatý silvestrovský.
Nyní je čas připravit krém. Do hrnce přidáme kakao, bramborovou mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidáme žloutky a mléko a promícháme. Postavte na mírný oheň a míchejte, dokud nezhoustne. Směs dejte stranou, aby vychladla. Datle nakrájejte na menší kousky. Totéž udělejte s čokoládou. Vyšlehejte máslo a postupně přidávejte vychladlý krém. Přidejte nasekané datle a čokoládu a promíchejte.
Připravte punč. Kávu naplňte horkou vodou, přidejte cukr a nechte vychladnout. Nyní začněte těsto vrstvit po vrstvách . Piškoty rozkrojíme na polovinu, namočíme do punče, přidáme polovinu krému a rozetřeme. Rozložíme kokosové pusinky, přitiskneme je a potřeme rybízovou marmeládou. Rozložíme ořechové pusinky, přitiskneme je a potřeme zbylým krémem. Vyložte druhou část piškotu, přitlačte a namočte do punče. Potřeme džemem, polevou, posypeme hoblinami a ořechy. Dort „Sultán“ je připraven k podávání.