Sleď v lehké smetanové omáčce je klasické jídlo s jedinečnou chutí kombinující sladké a kyselé tóny. Jsou rychlé na přípravu a vhodné pro každou příležitost. Nevíš, jak připravit dokonalého sledě? Tento recept bude tak lahodný, že si o něj řekne i vaše tchyně.
Sleď na smetaně je klasika, která vždy dominuje českým stolům, zejména při různých oslavách. Přestože má tento pokrm bohatou kulinářskou tradici, existuje mnoho různých variant, které vám umožní pohrát si s jeho chutí. Chcete vyzkoušet sledě, ale jejich příprava není vaší silnou stránkou? Ve sladkokyselé smetanové omáčce s hořčicí a medem jsou nejen chutné, ale také jednoduše a rychle připravené. S jejich přípravou nebudou mít problém ani kuchařští začátečníci. Vezměte si nůž a pusťte se do práce.
Jak koupit dobrého sledě? Dejte si pozor na pár věcí a nebudete zklamaní.
Dobrý sleď je základem úspěšného salátu, takže výběr těch nejlepších je prvním krokem k úspěchu. Ideální filet by měl být čerstvý, pevný, stejnoměrně zbarvený a s jemnou mořskou vůní. Nejvíce se doporučují tzv. matias, tj. mladí sledi s jemnější chutí a menším množstvím soli, kteří se dobře hodí k jakýmkoli přísadám. Při nákupu dbejte na čerstvost. Vyhněte se filetům se silným zápachem, protože to může znamenat, že jsou staré. Dobrá ryba má jemnou chuť moře a je pevná na dotek.
Pozornost byste měli věnovat také jejich barvě – ideálně když jsou světlé, stříbřité, bez žloutnutí, které může znamenat oxidaci tuků a ovlivnit chuť. Nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou pružné. Příliš měkký sleď může znamenat, že byl dlouho ve slaném nálevu. Kde je nejlépe koupit? Navštivte rybí trh nebo důvěryhodný obchod s potravinami s dobrým oddělením ryb, kde si můžete být jisti, že dostáváte tu nejvyšší kvalitu.
Jak připravit dokonalého sledě? Připravte se na pravou hostinu ve skandinávském stylu.
Sleď v hořčično-medové omáčce je skandinávská pochoutka, která kombinuje sladkost medu s výraznou, lehce pikantní chutí hořčice. Tento rychlý a zajímavý recept je dokonalou ukázkou švédské kuchyně, která se vyznačuje jednoduchostí přípravy a hloubkou chuti. Dodejte svému jídelníčku trochu severské energie. Ingredience potřebné k přípravě pokrmu:
- Potřebujete: 4 filety ze sledě matias,
- 3 lžíce francouzské hořčice,
- 2 lžíce medu,
- 4-5 lžic 18% smetany,
- lžíce jablečného octa,
- 2 lžíce olivového oleje,
- malá červená cibule,
- sůl, pepř podle chuti.
Nejprve namočíme sledě. Ryby by měly stát 2 hodiny ve studené vodě, aby se odstranila přebytečná sůl. Po této době je osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na menší kousky a přistoupíme k dalším krokům přípravy salátu.
- V misce smícháme hořčici, med, jablečný ocet a olivový olej. Přidejte smetanu a ingredience důkladně promíchejte, aby vznikl hladký krémový dresink. Podle chuti osolte a opepřete, nezapomeňte, že sleď může být mírně slaný.
- Nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka a přidejte ji do omáčky. Promíchejte, aby se marináda rovnoměrně pokryla.
- Kousky sleďů rozložte do misky ve vrstvách a proložte je hořčično-medovou omáčkou a cibulí.
- Vložte do chladničky alespoň na hodinu, aby se chutě propojily.
- Takto připravený sleď se nejlépe hodí k chlebu nebo bramborám.
TIP: Aby filety lépe absorbovaly chuť omáčky, připravte si ji předem a uložte ji do chladničky – bude tak ještě aromatičtější. Před podáváním je posypte čerstvým koprem, který jim dodá osvěžující charakter.